Mar 6, 2009

~Chem-E-Car~


Bismillahirrahmanirrahim6hb March 09
1613pm

Pada tanggal 4 dan 5hb March,aku dan rakan2 yg lain telah bgerak ke mlaka yg sgt best(hometown aku)...Destinasi nye ialah UniKL Micet..tujuannya adalah untuk menyertai 4th Chem-E-Car competition..kami bgerak pd kol 115ptg..lecturer pngiring kami ialah mr tazli yg menarik..hehe..sbnr kami hanya dpt membuat kete tu ngan bsungguh2 hanya dlm masa 5hari shj..memg pulun gle2 a dlm 5 ari tu..stiap ari balik  kol7ptg..mlm wt keje lg..klas sume tak pi..adeh..

kami smpi di mlaka yg indah pd kol630ptg..merupakn team kedua yg terakhir smpi..b4 uitm..haha..lmbt tol uitm..da a lg dekt..ish3..then kami pn masok ke tmpt penginapan..skali blik aku yg turut didiami oleh teamate aku,aspa,sap diah,syaz ada prob..sjort circuit la plak..aisey..ptanda buruk ni..hahhaha..kami pn btukar blik..lebh jauh dr blik grup lg satu..

Malam tu ada diner..dr kol 8 smpi kol 10..biasa a,janji mlayu..mkn da nk kol 830 gak la..xlama kmudian ,parents aku pn smpi..makin bersemgt aku..haha..dtmbh dgn mknn yg parents aku bwk..fuh..sedap beb..abes je mkn,trus kami gerak ke lab..ptot waktu yg dtetapkn tok masok lab kol 11..after briefing..oleh sbb kami perfom,kami masok awl..hehe(sbnrnye cuak gle..kete tanak gerak..huhu)..masok je lab,kitorg trus assemble brg2dgn cara wiring yg baru..alhamdulillah..tetiba kete kami bgerak mlm tu..dengan bwk load 100g..jauh gak la gerak..tuka pd 200 tak jauh sgt a..tp kami syukur sgt2..sbb mission kami ialah:

1)bia kete bgerak pd hari petandingan
2)pecahkn rekod UTP dlm chemecar..hehe

so,kami menyiapkn brg2 tok esok..siapkn chemical sume..timbg2 chemical..smpi kol 1 lbh kami pn balik..pastu mlantak mknn yg parents aku bwk ngan grup lg satu.. 

Kesokkn hari nya,kami ngan bdebar2,p la ke main hall,tmpt ptandingan akan diadakn...masok2 time tu,xrami lg..tgh breakfast kot..skali tgk,ada annoucment kt whiteboard,distance 20m..tu kami tak kesah..bkn taget nk meng pn,skali load....460ml!!!!!..peh..byk gle..aku da cuak da..ni mcm xgerak je kete ni..huhu..

ptndingan pn bmula..kami siapkn2 sel tu smbil bdoa byk2..mintk2 la grak..sblom turn kami smpi,kami try a kete tu..ambik ko!!!tak gerak..aisey..jgn a tak gerak..xtcapai a mission nant..huhuhtanpa putus asa..kami try try lg..skang turn grup aku..b4 nk p tu,aku try a..skali bjalan skit..huh..slamat..tok ferst run,kami bjaya gak la mengerakkn kete tu
 sjauh.................0.8m!huhu..aku da glak2 da..yg len nye kete sume jauh..bro tu ckp.."dik,ni nk kene ukur gak ke??..letak default je la.".peh..tau a kene ukur dr finishing line,ngan tmpt kete tu grak..adeeh..takpe..

tok 2nd run tu,memg kitorg usaha gle2 a...ubh2 wiring..nampk 2nd run ni cm ada pluang..pluang tok capai mission k..bukn pluang tok meng..tok 2nd run..nk tau bpe kami dpt??the distance from finishing line to our car was..4.65.m....hohoh..pencapaian yg sgt hebt..klu tak leh g lagi jauh act..tp tayar kete gelung,so,kete bgerak kuar dr boundary a..kre 2 2 mission tcapai..yeahhaaa!!..tu yg aku puas sgt  wpon xmeng..yg pling bangga dgr host tu kata,"waa..a lot of improvemnt..compare to the ferst run"..

Insyaallah,if dpt lagi chance nk represent UTP,mayb kami akn compete for the title..not for our mission only..hopefully la...kami da pk cara2 yg lebih efficient da..hehe..

Credit to my team member:
Azfar(PM---Power source)
Amin(APM---Power Source)
Safwan Diah(Technical Manager--Car Design)
Syazwan Zubir(Publication Manger---Poster Design)

But basiccally,sume member participtd in all works..yg atas ni just task2 yg diberikn a..credit gak pd team lg satu:
Zakwan Sahak
Safwan Atan
Faiz Fudzaili
Ir Mustaqim(IR????)hehe

experience yg sgt bes..dengan event mangement yg tah ap2 dr unikl micet,mr tazli yg sporting,dak2 utp yg sempoi,trip tu menjd trip tok bgelak sesama..haha...layan gle..tak lupe credt to bapak sap atan,kerana kasi kami mkn dirumah beliau..sedap2..
Pemenang pd ari tsebut ialah:
1)Unikl Micet
2)UPM
3)UM

UTP???dtgh2..ok la ngan preparation yg kurg tu..kre the best perfomance adalh masa competition tu..masa test2 kt lab..xde a gerak cmtu skali..perfom2..
wallahuallam..

22 comments:

beliamuda said...

tahniah untuk kamu kerana misi berjaya...

Amin Baek said...

tima kasih2..heheh

hazwan elnino said...

aku bangge ngan ko min..
dlu wakil skola rekacipta..
skang wakil utp lak..
dasat2!!..
papepon..
tniah geng..

katkut said...

tahniah2...
amin, tgh2 2 no bape? ad bape lg kt bwh korg? nk tau gk.. hehe..
amin join pn mst sbb nk g mlake.. ak tau...haha... amin sonok ek cite bab2 makan... :P

princess irda said...

aih.xtahan dgn penekanan melaka yang indah tu..

smgt kenegerian betul amin nih..

pape pun tahniah aa korg..

jelesnye aku korang g chemecar..

nk g.. nk g..

Hazwan Arif said...

apsal ko x tolak je kete tu..
tntu jauh skit die gerak..

Amin Baek said...

to wanted:hehe..thanx2..tp dlu byk cikgu tolong ted..ni skang memg student je yg pulun..puas ati skit a kali ni..hehe

to katkut@azura:tgh2 tu dlm 11 kot..tp beza xjauh act..ktorg cm lg ke bwh sbb kene penalti 3meter..sbb kuar dr boundary tu..tp rasa cm bebaloi a ngan preparation yg cmtu..hehe..besa a..makan kot..mst a best

to irda:heheh..biasa a..bukn smgt knegerian,tp mlaka tu da memg best..nk wtpe..dak2 mlaka meh support aku..zura pn leh support gak..lu dia skola kt mlaka..bes kn??haha

to liau:klu aku tolak kantoi beb..kang dorg plik,asl kete tu leh terbang lak klu aku tolak..haha

Anonymous said...

halooo...
ape?0.8m?
gune pembaris pun buleh ukur!(cam iklan rejoice)hahaha
but, u guys did a god job!congrats3X
weh,actly,korang neh g bertanding kat ner?Unikl kt Melake?bes x?

Amin Baek said...

to anonymous: tu la pasl..ferst2 tu 0.8 jek..pasl tu yg bro dok ngukur2 distance tu ckp cm yg aku tulis dlm blog tu..tp nasib a 2nd run cm ok skit..hahha..aah..cwngn unkl yg ada kt mlaka..Micet..leh la than..best!!

Anonymous said...

salam bro....
anyway goodjob for all of u..
2nd run is quite better compared to the 1st run..
at least u all da achieved ur target rite..
btw tengs sudi dtg ke kampus terchenta kami..
n sorry for everything dat yg wat u all depressed cm MC tuk closing ceremony tuu..tp mkn mmg best kn..
acceley aku dr 1 of the team members "micet-e-car"
next time korang cube lg k..
byk mende yg perlu korang improve lg..
congratz again bro!!

p/s: tukang ukur jarak kim salam gak kt korang..btw goodjod ya!!!

fs,fb,ym,skype: mr.zull@yahoo.com

Amin Baek said...

to mr zul:waa..ada gak dak unikl smpi ke sini..thanx2..btw congrats kt korg for winning the title..bout mc tu,xkesah pn..tp agak lawak a..dr majlis ptot cm formal,jd tak formal lak..tmbh vip yg sempoi..haha..cm raja lawak a plak..tu a..hopefully ada a chance nk try lg..owh..tukng ukur tu student gak ke??haha..kompem dia glak gle time ferst run tu..aku pn gelak time tu..haha...btw,thanx again

Amin Baek said...

to mr zul:tolong kim salam kn kt syazwan..dia organizing komiti gak a..dak third year tak slh..pape pn micet bet..mlaka lg best..haha

Anonymous said...

tengs bro...
tu ar sal seb baek vvip aritu jenis layan kpale gak..hehe
aku pn pelik cmne event formal leh tukau jd xformal lak..hehe
since team aku da final year kt sini so mybe next year punyer competition tu team lain lak kot..
xpe2 korang try lg yer..
yg pakai baju IEM tu mmg org IEM cume si tukang ukur tu dr micet community..classmate aku..hehe
xpe besela kete xgerak or gerak ckit je tu problem bese..chemical reaction ni kiter xbole nk aspect sgt2....
kdg2 jd kdg xjdkn..hehe dier mrajuk kot..hehe
ktorng pn slalu gak jd cmtu..
cume next time korang kne wat calibration btol2..
dptkn byk2 data then masukkn dlm excell..wat graph..insyallah ok!
owh dat guy pn classmate aku gak..ok2 nnt aku smpaikn salam korang kt dier yer..
micet best..?? micet meriah gan lampu2..??hahaha tuk korng sume je tu..hehehe tp mlake mmg best..hahaha
nnt ko add la aku kt sume yg aku bg tu..pakai email yg aku bg tu yer..
leh kte sharing2 ideas k..
nnt bln 8 ni ader NACES kt UMS kn..korang g la nnt leh jmpe kt sne lg...kiter fight lg..haha
anyway doakn team kami for the international e-car kt montreal nnt yer..

Amin Baek said...

hahah..siyesly tak sangka vvip tu sempoi cmtu skali..haha..sbb kt tmpt aku,vip sume agak serius a..tu la..judges pn ada ckp wt calibration curve tu sume..tp memg kami sume kurg preparation..harap2 dpt lg chance la..leh wt preparation lebih skit..da da..aku da add fs ko..yg len2 tu sume aku takde..ym pn takleh sign in..tenet tmpt aku ni mengong..haha..NACES tu insyaallah a..tp mahal gle kot..abes aku kene puasa sbuln if nk p UMS..haha..ok2..ble eh international level tu??gudluck2..smoga berjaya la korg.

Anonymous said...

knape x target urk menang?
at least letak sasaran tinggi supaya rase lebih bersemangat. that is real winner i think. but neway, congrats 4 making it.

Anonymous said...

haha..
tula lau korng nk tau org2 unikl ngan mara ni mmg sempoi abes..
kdg2 ader yg xbape btol gak..hehehe
tadehal next time try lg k..
pelg korang mtk ar petronas sponsor tket g sne..hehe
dak2 tmpt aku ckp diorng da survey tket tu..rm160 je g blk..giler murah..tp tu kne booking by group laa..n kne booking awl2..
yg international tu lmbt lg bln8 nnt..
tu pn kne tggu cnfirmation dr IEM dulu..maklumla ekonomi tgh down skang..hehehe
okok kang aku approve..skang ni tgh brcuti dulu nk ilangkn tensyen dulu br bole msuk klas blk..hehehe

Amin Baek said...

to anonymous yg ferst:memg ptot kene ltak taget yg tinggi a..tp cm dlm blog aku tu,preparation kami just 5 ari..memg tak dpt a nk try2 distance dia bpe sume..nk gerak pn kdg2 je leh..tu yg time competition taget nk gerak je tu..tp dpt cpi 2 2 mission pn rasa da syukur sessgt..tp if ada chance nk masok lg,memg mission akn btuka a..mayb nk compete ngan u u yg len ..byk blaja bende baru ble p kt sana..

to anonymous 2nd@zul:hahah..tu la pasl..aku leh nmpk gak a..sempoi gle..petronas memg kaya..tp bukn seng woo nk mintk2 cm gitu jek..kt tmpt aku da ada yg promot naces da..tak silp aku max will be 300..owh..buln8..lama lg tu..malaysia anta satu team je ke??peh..korg ngah cuti..bes a..aku smpi2 perak je kol 1 lbh,pastu sok nye ade kelas..xdpt exemption lak tu..layan je la p klas..pastu tdo..haha..

dodo said...

abg cash yg jage garisan..
hahahaha

Amin Baek said...

to dodo:abg cash???

Anonymous said...

lg 1
kepade sesape yg knl unikl mimet
name die syazwan
ckp ade kunci 1 bilik unikl kt aku
ade org teramik ari 2
nnt aku blk melake aku pulangkn blk
ini safwan atan

adha said...

salam..
ad sape blh tlg ak x..
mcm ne nk wat project chem-e-car..
ak bdk ukm..

adha said...

ak urgent..mmgu dpn nk kene anta porposal dh..tp xde idea nk wat mcm ne..
sape2 tlg lah ak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails