May 18, 2009

~Bahaya~

Bismillahirahmanirrahim

Sekrang tgh kecoh,dgn penyakit selesema babi,atau saintifiknya A(H1N1) dan nama comelnya selesema baby,...Semua org mula rasa risau..cuak..kt Malaysia ni,yg aku tau..da 2 org da positif virus ni..satu kt Perak-br balik dr Thailand,ngan Kt bukit mertajam sorg.-student..br balik dr US..

Penyakit ini berasal dr Babi dan leh berjangkit ke manusia..dan menambhkn lg bhy nye virus ini,ia boleh berjangkit melalui manusia ke manusia yg lain..Tempt bermulanya wabak ini adalah di Mexico dan kini menular ke byk negara yg lain.Seramai 65 yg telah terkorban(shingga hari ini la)
Dan my rumate,Azfar..telah menampakkan sumting masa kitorg ngah baca paper..masa tgk Game Man u Ars..Statistik menunjukkan negara punca wabak ni mencatatkn lebih kurg 1000 org yg da tjangkit..tetapi di US,bilangan nya adalah 2 kali ganda dr bilangan di Mexico..hurm..mengapa US ye???

Kadang2 aku terpikir,mcm2 wabak yg muncul dlm tempoh 10 tahun ni.SARS la..dan mcm2 lg.Adakah ini merupakan hukuman yg Allah trunkn terhadap manusia??di atas kemaksiatan dan kerosakan yg dilakukan..Wallahuallam..

Tapi sepatotnya,ble da terjadi mende2 begini,ia sepatotnya menyedarkan kita dan smoga mendekatkn lg diri kita dgn Rabb..

Islam ni cukup cantik..dlm Quran sendiri,Allah berfirman dlm surah Al Maidah,ayat 3..larangan makan babi...

"Diharamkan bagimu  memakan bangkai,darah,daging babi dan haiwan yg disembelih bukn atas nama Allah........................."[5:3]

pelbagai kajian saintifik menunjukkan betapa bahaya nya haiwan yg mempunyai ekor berpintal
 ni..Subhanallah..Kita sbg negara Islam,rasa sume tau kot bahaya binatang ni,tp knapa kita Malaysia nk jd sgt pengimport terbesar babi ni???kata nk bukak pusat peternakan babi terbesar di Asia Tenggara kt Sepang nun...kt Selangor..huhuh..rasa tak perlu kot..byk lagi sumber pendaptan len..

Skang ramai student Malaysia yg akan ke oversea,terutama US da mula cuak..sama gak ngan memb aku Atika..haha..sian korg..takpe..bykkan la berdoa..Mungkin ada hikmah aku menolak offer MARA Biotek lu..klu tak,mayb aku mengalami situasi yg sama ngan kawan2 aku yg laen..

Rasa sampai sini je la den nk menaip..ingt nk letak byk fakta pasl penyakit ni,tp byk mengarut lak..huhu..~tak sihat..cm nk kene asma balik jek..wuwuw..da nk exam balik ni~Insyaallah aku nk post pasl virus ni dlm entri selepas ni..Insyaallah

Wallahuallam


11 comments:

hazwan elnino said...

min..negeri kite la popular sal babi..
hehehe..
adoi..

Amin Baek said...

aah...tu da memg lama da...tp aku risau kn,dorg nk bukk baru yg lagi besar kt sepang...cuak lak aku..tp rasa klu ada kes2 gni,dorg xbrani kot..haha

a.t.i.k.a said...

tq kasi nama aku popular..
hehehe
eyh, sorunk tue dr thailand ke?
aku igt dua2 dari US.

erm,
tuelah. dah kata 'baby' tue haram nak jugak mkn.
pelik betul manusia nie.

lps nie ntah virus ape pulak muncul.
huhuhu

Tikah said...

virus influenza A H1N1.

antara musibah dan peringatan.

tp ritu ada baca satu artikel dalam kosmo.

dlm artikel tu kata,virus tu bkn virus membunuh.

mksdnya,kadar kematiannya bukanlah tinggi mcm SARS dulu.

dlm tu ckp,virus ni kira cm adik-beradik virus flu la jugak.

cuma bezanya virus ni ada kebolehan berubah bentuk dan merebak dgn cepat.

disebabkan ni virus baru,dan ada yang mati dsebabkan virus ni,maka ramai lah yang gabra.

jd,kesimpulannya.

berwaspadalah kita.
dlm masa yg sama,jgn la takot sgt tak bertempat.
mgkin hikmah dia Allah nak tunjuk yg khinzir tu mmg haiwan yg jelas2 kotor dan pembawa penyakit.

n sama-sama muhasabah balik.
akhir zaman ni banyak sgt wabak yg muncul.

wallahualam.

a.t.i.k.a said...

*risk byk to those yg natural antibody lemah*

la..
x sihat ke amen baek?
semoga cepat sembuh...
hehehe

Hazwan Arif said...

melaka pun bnyak baby kan min??
bahaya tu..

nice post..

Amin Baek said...

+liau:hahaha..byk gak la 'babies'...tapi dia blah sempadan melaka negeri 9 nun...

+atika:ye a..kn ko ada post post pasl kegusaran ko nk fly nant..tu masukkn nama ko skit..heheh..hurm..aah a...rasa antibodi aku pn lemah gak ni..jrg da bsukan cm dlu..huhu..

+atikah:eh,ada 2 nama atika a dlm comment ni..hehhe..ye ke..tak tjumpa lak artikel kata bukn virus membunuh tu..tp yg aku pasti,cara merebak dia memg la cepat..Da lama Allah da tnjuk yg 'baby' ni kotor..byk penyakit..dulu ada JE..Japanese Eertdggdh(tak reti eja yg blkang ni)..tp tu la manusia..sedar dan cpt skali tlupa..wallahuaallam

NajaTikaH said...

artikel yg tu ditulis oleh sorang pakar virus dr malaysia.

dia mengkaji ttg virus.

sila2 cari.

sbb bila kte tak tau,tu yg kecoh satu kampung.

tp btol.

mmg kecoh pon.
sbb sgt cepat merebak.

smpi WHO kate dlu ade kemungkinan jd wabak sejagat.


tp itu mse awal2 dulu.

skang ni nampak virus ni tak seserius mcm SARS,

SARS dlu kan yg kes mati megejut tu.
tade tanda2,trus sesak nafas n out...

Amin Baek said...

hurmm...aah..ckp Severe Acute Respiratory Syndrome..severe acute tu..memg cepat je la jalan nya..

Ok2..insyaallah..pasni nk cari lg pasl fact dia..

Tp kt melaka skang,ada kes meningitis lak..huhu..dlu cikgu bio ckp pasl ni,cm blur je..sbb tak penah dgr..upe ada gak penyakit ni..uhuhu

~izzati amri~ said...

bukan td berita harian da ckp ke melaka bebas meningitis? huhu..

Amin Baek said...

huhuh...aah..memg kt bharian n malaysiakini ckp melaka da bebas meningitis...

komen aku kt atas btarikh 17/5 la..huhuh

alhamdulillah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails