Aug 25, 2010

~Like~


Oppps..
Ini bukan facebook nak "like like".Entry ni tiada kena mengena sama ada dengan "like FB" yang hidup mahupun yang sudah meninggal dunia.

Cuma aku nak berkongsi sedikit cerita.Ini adalah cerita yang benar.Baru sahaja aku mendapat tahu cerita ini.Moga dapat mengambil pengajaran

Permulaan Cerita
Kisahnya begini...........

Ada seorang pemuda yang agak perasan tampan,Aman(bukan nama sebenar) yang merupakan seorang trainee di kilang elektronik yang terpencil di selatan tanahair,Rosshel Potato Kriuk Sdn Bhd dan juga seorang staff di sana,yang telah lebih 10 tahun mencurah,menumpahkan dan menitikkan air peluh beliau di sana,Miss Thinggam(juga bukan nama sebenar).Beliau merupakan seorang penganut agama Hindu yang taat.Di meja nya,pelbagai keratan doa dan gambar di tampal untuk sentiasa memperingati dirinya...

Suatu tengah hari yang dingin............................kerana aircondnya agak perform hari tu..Aman asyik membelek belek majalah kesayangannya,Folusi di meja beliau.Disebabkan Ramadhan,Aman hanya berminat duduk di tempatnya instead pergi ke kantin,dan ditangkap Jabatan Agama Islam.

Tiba tiba.....

MT:Hey Aman,u baca buku apa tu?

AM:Takde pape pun.Buku ni haaa...(Sambil menunjukkan muka depan nya)..



Miss Thinggam terpana melihat tangan di cover page tersebut.Besar juga tangannya.Lebih kurang tangan Aman je.

MT:(Diam sebentar).Owh.Ini buku about ur agama ye?

AM:Hurm.Lebih kurang begitu la.Buku ini pun agak baru di pasaran.Tak sampai 2tahun pun dipublishkan.

Aman menggoreng fakta yang dia tahu.Ini kerana dia tengah asyik membaca tajuk kegemarannya,Nikah.

MT:Baguslah pemuda sekarang ni.Suka baca buku agama.U pun selalu I nampak bawak buku.Nampak kt rak tu..(Sambil menjuihkan bibirnya yang bersalut lipstik berwarna merah gelap ke arah rak yang disediakan untuk Aman)



[Lebih kurang begini kot raknya]

AM:(sengih menampakkan giginya tanpa ada lada di celahannya.Bersih tanpa kotoran..kerana sudah disental dengan berus gigi)

MT:Haa Aman.U tau tak,dulu ada sorang engineer tau.Nama dia Farid.Dia duduk hujung sana.(Sekali lagi menjuihkan bibirnya menunjukkan arah)

AM:(Memerhatikan juihan bibir Miss Thinggam dan melihat tempat yang dimaksudkan.Sudah ada orang lain da.)

MT:Dia bagus tau.Kalau tak silap,bini dia guru sekolah agama.Dia biasanya akan datang jam 715pagi.Then nobody will disturb him until 8am.8am he will starts his job.

AM:Dia buat apa dari 7suku sampai 8.Korek hidung ke apa?Takde orang kacau pun.Saya yang datang 7.50 ni pun,ramai je potong stim.Kah3.

MT:Dia dari 715 tu,dia akan baca KURAN(baca:Quran)..(Sambil buat gaya membelek belek helaian Quran)

AM:Wah.Dia memang patut datang kol8,tapi dia datang 715??Mantap gile.

MT:Yup.Saya respek sama dia.I really LIKE him~

AM:(Terdiam)

MT:(Bergerak mengikut angin.ini tipu .Bergerak mengikut bau makanan di kantin)

Aman berfikir sejenak,dua jenak,dan tiga jenak.Owh.Dia teringatkan ikan jenak pulak.Ceh.Puasa kot.Lantas meneruskan bacaan tentang nikah dengan tenang dan harmoni dan fokus nya..

Tiba tiba....

AM:Eh!!Kol 125 da..Da masuk zohor da ni.Tertidur la plak...LOOOOOOOL..

end of story:

Apakah pengajaran yang anda dapat dari kisah benar(cm rancangan TV3 a plak) ini??

Ceh..Anda memang tidak akan jawab,sebab ini blog.Lol.

Sebenarnya,apa yang aku nak sampaikan di sini.Lihatlah betapa seorang non-muslim(Hindu) yang taat gila pada agamanya,meluahkan rasa hormatnya dan sukanya pada individu yang begitu konsisten mengamalkan ajaran Islam.

Tidak perlu la kita bekerja keras gila gila di hadapan orang untuk dihormati.Tidak perlu lah kita membelanja semua kawan kawan di ofis untuk memperoleh penghormatan itu.

"Hai orang orang yang beriman.masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhan dan janganlah kamu turut langkah langkah syaitan.Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh mubin buatmu"[2:208]

Inilah cara yang sebenar...

Bila Islam sebenar dipraktikkan secara menyeluruh..
Mutu kerja..terbaik
Sosial...terbaik
Amalan...terbaik
Semua...terbaik

Maka barulah boleh dapat "like" dari semua orang.Tidak kira kecik,besar,tua,muda,Islam,non-muslim.Kita boleh lihat sekarang,umat Islam diperkotak katikkan.Tiada rasa hormat dari orang awam.You are a muslim?Owh.Ok..Tu saja.Sebab itulah,mantan Menteri Pertahanan Israel,Saul Mofaz berkata semasa umat Islam bangun menentang mereka, "Biarkan saja,nanti mereka akan lupa juga".Tiada langsung rasa risau mahupun hormat dalam kata kata tersebut.Ini juga salah kita,kerana tidak mengambil Islam sepenuhnya.Jika diamalkan,pasti musuh Islam akan hormat dan gentar untuk mencari masalah dengan umat Islam.

Walauapa pun,"like" dari manusia bukan apa apa jika tidak mendapat "like" dari Yang Maha Esa.
Itulah sebenar benar tujuan kita.

KeredhaanNya. >>--noktah

note:tiada kaitan dengan cerita:siapa ada tips bagaimana mengelak mengantuk di bulan Ramadhan?aku bila takde keje,kompem ngantuk gila...huhu

Wallahuallam

Blogger Templates
Muhammad Aminuddin Ishak
Taman Pulau Gadong Jaya

"Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin"[51:55]

12 comments:

Slave of Almighty said...

Salam akh..

LIKE! hehe

Hilang ngantuk? Klu mnurut dr., mngaji smbil bndiri.. Bleh cba.. ana pn xpenah praktik lg.. huhu

penaberkala said...

aku pun like gak min

like this entri :)

tempat aku ada sorang india
dia masuk islam
kakak dia kristian
adik dia hindu
dia cakap famili dia cacar merba,haha

Hazwan Arif said...

hazwan arif likes your post

كتكوت said...

Like~~ Aman=Amin.. ko prasan ensem ek??hehehe

Amin Baek said...

SOA:

haha...wuit2..ni bukan FB wuit..tq2..

Sambil diri?Kang ana diri sorang2 dalam ofis tu,tkjut lak ofismate len kang..hehe

sblm ni,salu basuh muka je..tapi skang kn Ramadhan,cm xproper lak nak salu sgt basahkn muka..

Amin Baek said...

Penaberkala:

wahaha..TQ2..

waah...byk public holiday fam tu...
sume raya dorg ambk..huhu

Amin Baek said...

hazwan arif:

muhammad aminuddin likes hazwan arif....

wah?hahah

Amin Baek said...

katkut:

lloooooolzzz...

mana ada aku dalam cite tu..keh3..aku tak pasan pn..da memang hensem da..hahha

Nash said...

Like2...
hehe..nice story...
kalo nk ilang ngantuk..senang je...
TIDO ar...pastu kompim ilang ngantuk...
sebab ngantuk ni wujud bila kita jaga je..
mase tido..namanye bukan ngantuk...namanye tido...hehe :P

~merayau2 di laman jaring (^_^)

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

assalam.
bagus la post ni..
terima kasih banyak2..
sedikit sebanyak membuatkan kite berfikir sejenak.
ikan jenak ke ikan jenahak eh?
huhuhuhu..
:)

Amin Baek said...

nash:

tq2..
cet..kalau tdo nant kang
ada kene hentak kt medula oblangata dengan bos kang..ahaha

p/s:ceh..merayau2 di waktu bkerja..kerja la woit.haha

Amin Baek said...

lukman:

salam lukman..sama2..berfikir sejenak tentang kbesaran Allah lebih baik dr bribadah beribu tahun..

hurm..entah ye.da konpius a plak..haha..xpe.janji faham sudah..hehe
=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails