Feb 7, 2009

~Kerajaan di Perak runtuh??~

Bismillahirrahmanirrahim...
7Feb 2009
8.00pm

Ini merupakan isu yg paling hangat kot baru2 ni..Mungkin isu yg  pling sensitif kot skang...hehe..Skang Perak da dpt MB baru Dr Zamby Kadir,pmegang pH.d dlm bidang politik..Beliau merupakan antara adun yg dipandang tinggi gak la..tp entry kali ni bukn nk cte pasl dia..just nk ber pendapt aku bout this isu..

Aku xmo sokng mana2..BN atau PR..in this isu la..tp poji(Chemy Jan 07) kata aku sb(special branch)??aku pn xphm sgt pe mksd dia..xpe..just ignore it..Berbalik pd isu yg nk dctekn,mula memg terkejot gak a dgr brite ni dr ayah aku..act ayah aku nk btau,jgn kuar ke ipoh,bhy skang ni..then br ayah aku cte perihal sbnr yg berlaku..maklum la..kt UTP bukn dpt berita yg terkini dgn sgera pn..pg tu bc paper on9,xde pn cte2 pasl perak,melainkn Fauzi(bukn chemy jan 07),yg mendakwa najib mengoffer rm50j tok btukar parti...

Then smlm,majlis angkt sumpah Dr Zambry berlngsg dlm kol 330,berkhir dlm kol 4 xslh..pe yg aku bc dr harakhdaily,org2 Nizar sume pulau majlis tu..

Pendapat2 aku~~~:
1)Masalah ni bermula dengan perletakan jawatan 3 org PR..2 PKR dan 1 DAP..sorg lg ialah.Nasaruddin..adun bota..org UMNO yg masok PKR selama 10 hari dan membuat u-turn masok UMNO balik..diaktakan ini berlaku kerana internal prob dlm parti..pasl pe aku xsure..dr org2 yg skong opposition lak kata..dorg keluar sume sebb duit..duit yg dioffer oleh org BN..yg kes ni act,aku xtau nk ckp pe..tp klu leh,jgn a korg pecaya bulat2..tkot ini merupakan fitnah..klu korg nk pcaya,carilah sumber2 yg dipercayai ye..

[Wahai org2 yg beriman,jika seseorang yg fasik datang kepadamu membawa berita ,maka telitilah kebenarannya,agar kamu tidak mencelakakan suatu kaum kerana kebodohan(kecerobohan ) yg akhirnya kamu menyesali  perbuatanmu itu][49:6]

2)Bagi aku lg,wpon BN bt kerajaan skang,aku nk kata tak sah tu,xsure a lak,sbb aku tak tau perlembagaan sume cmne,tp yg aku nmpk,tu bukn plihan rakyat la..Pas da terang2 ckp,xnk mengiktiraf kerajaan BN di Perak..Bermakna sbrg hubungan Perak Kelantan xde a pasni..dah menyusahkn rakyat a plak

3)Dlm isu ni,xleh nk salahkn BN 100%,sbb klu ikot sokong and seat dlm Perak,memg BN berhak form new govt..tp nk wt cmne,ble 3 org tu kuar PR..dan Sultan tanak bubarkn DUN..da sultan ckp cmtu..tpaksa a terima..da a br2 ni ulang tahun ke 25tahun memerintah..timbol lak isu2 cmni..ish3..Opposition byk ckp,pembentukan krjn br ni tak ikot perlembagaan..(aku tak sure pasl perlembagaan),tp bukn kah menghormati kedaulatan sultan tu juga merupakan sebahagian dr perlembagaan 9ni aku agak sure)??

ni aku tulis kt status gtalk aku a...-- *POLITIK~POLITIK~..memningkan kepala maksud politik=banyak titik???patot pening..haha||-->(ni aku nk tnjuk)-->Tahniah atas perlantikan Dr Zambry..Nizar jgn kecewa sgt..rakyat da pndi menilai..kita tgk nex PRU..klu BN ok BN meng,klu PR ok,PR meng..xyah la nk wt huru hara skang..nk kuar p ipoh pn xleh..huhu

aku rasa bia je BN perinth skang,dr wt kecoh,ganggu ketenteraman awam..nex PRU kita tgk la cmne rakyat pilih new govt..PRKecil xde a kot ..sultan xbnr..klu BN org perak ske,BN akn trus perintah,klu x,PR lak naek..Dari berhimpun lama2,baek PR truskan kerja,n try dptkn lebh byk sokngan..kn lebih bermanfaat..

[tp untung a org BN,dpt naek Camry baru..haha..xsmpi 2 bulan tu..hehe]

Ni sekadar pendapt aku..xmenyebelahi mana2 side..jgn fire aku klu pendapt aku berlainan ngan korg nye..huhu

Wallhauallam..

8 comments:

beliamuda said...

Isu ini amat tidak diduga. Kalau dilihat isu katak melompat ni, ia telah dimulakan oleh mereka di pihak PR sendiri. Tanpa disedari, idea makan tuan.

Natijahnya sangat besar. Keadaan yang sudah aman setelah berakhir PRU setahun lalu, digoncang dengan rusuhan oleh pihak yang tidak berpuas hati.

Memang susah untuk memastikan pihak manakah yang benar, namun penyelesaian yang bijak perlu diambil dalam menyelesaikan masalah ini. Apakah itu? Yang tu kena la fikir sama-sama.

Aku menyokong yang benar, menyanggah yang batil~~

katkut said...

salam...isu ni mmg hangat..ak sbg rakyat perak dh rse len mcm dh.risau dgn safety fmily ak..kte xtau..ntah2 darurat ke pasni..ak xsokong mane2 pihak tp ak rse due2 pihak salah..andai benar BN itu salah, mngapa pas xtnjuk contoh y baik kpd mreka.xsme benda harus dislesaikn dgn kmenangan brpihak pd kite.even tyme prjanjian hudaibiyah pn, nabi turutkn saje tuntutan org kafir Quraisy..tp kte tau kn,las2 side Islam jgk y dpt faedah dr prjanjian 2.means, mengalah x bererti kalah...BN 2 dh kte tau mmg ad wat bnyk benda xelok tp nk wat cmne if dorg nk brkuasa gk.bia r.. rakyat bkn bodoh nk mnilai..bia je dorg.btol kate amin, tnggu r next PRU..ne tau pas mng bsar.. ak statekn pas dcni sbb ak xsokong PR..nmpk sgt prinsip2 parti dlm PR 2 brtentangan..klo nk,bia jd cm kelantan dlu..negeri pas.xmo PR-PR sme ni.y ak tau..bkn sme parti dlm PR 2 sokong gagasan islam y pas bwk...menentang lg ad.so, pkir r, korg nk mane satu? gagasan y korup tp x r terang-terangan tolak islam @ y terang-terangan n kte tau smpai kiamat pn xkn trime ajaran agama kte ni.tpuk dada tnye slera r.. kte student lg, jgn r fanatik n trtipu ngan org y nk amek ksempatan ats kte n gune name agame nk dpt sokongan rakyat(trkjut ak dgr org bkn muslim struggle bce ayat al-Quran, bkn ak kagum tp ak was2, ikhlas ke or nk raih undi? n boleh ke?ak tnye sbb xtau hukumnye)... bley state kt cni, POLITIK skrg sdh dinodai oleh org2 kte sndiri.. no offence :P

Amin Baek said...

beliamuda:yup2...memg bhy amalan lompat2 parti..dlu dikatakn Bn je yg wt..tp PR pn ada gak nk bt cmtu..so,2 2 pihak adalh sama..

katkut:btol..stiap kejadian ada je hikmahnye..Al Baqarah: 216...mungkin pihak2 yg berkneaan dpt mengambik iktibar masa zaman2 kegemilangan Islam lu..aku act tak mo state aku skong pe sbnrnye,tp totally not PR...mcm katkut ckp,PR terang2 menentang pendirian PAS..ramai skong sbb agenda dibawk pas..tp cmne klu dap menolak sume nye..mcm debat khairy husam xslh aku namanya..rini ckp,kami pasti akan laksanakn..PASTI!!(time ni depan fan2 PAS a))..aku sgt bersyukur klu tol2 nk implement hudud..maklumla..malaysia ni nama negara Islam..tp tak xsemuanya mengikut cara Islam..tp sok nye lak,lim guan eng kuar tv,ckp dorg takleh terima agenda PAS tu..dan2 lusa nya,husam tuka statement..ckp based on perstujuan rakan2 dlm PR...Prinsip yg dbawa leh btuka cmtu jek???cmne aku nk skong??aku lg suke pas yg bebas dr kongkongan PR dan trus memperjuangkn Islam secara tulus ..aku tgk memg byk student sokong PR..dorg ckp demi mengeakkn Islam..sokong parti Islam..aku stuju...aku pn akn cube tok menegakkn Islam..kita semua sbg khalifah@daie di muka bumi ni...tp mcm mana lak ngan DAP yg lebih sekular bg aku??persoaln ni,sama2 kita pkirkn..tepuk dada tnye iman..wallahualam

ciku said...

sbab ak x baca pper even paper on9,ak xtau pape sgt psal mende2 ni sume..huhu..tp ak arap perak akan dpimpin oleh pemerintah yg adil even dari parti mne2 pon..

Amin Baek said...

hehe...tu la...tp masih ada kah pemerintah cmtu??di kala akhir zamn ni,susah nk ckp..agenda yg dibuat sume pasti ada udang di sebalik batu..wallahuallam

Hazwan Arif said...

aku sokong semu pndapat ko min..
dua2 pihak suka mlompat..
pasal duit tu.
aku dgr 5 juta je..
tp yg pasti, adun yg kluar tu,dituduh trlibat dgn rasuah seks.mgkin nk selamatkan diri kot..
hmm..
entahla, susah nk cakap..

Amin Baek said...

owh yeke 5juta..slh bc la kot..haha...aku ni ske bc 2 2 medium for both parties..aku bc nst,BH,Harakhdaily,malysiakini..sume aku bc..memg nmpk a,cte yg sama..tp dtafsirkn dgn view yg berbeza...haha..cmne tu..nk caye yg mana satu..adeh

terry bogart said...

huhu... sebab tu..saya tengah menggalakkan budaya keilmuan....so, bila ada ilmu, walau korang ni UMNO @ PAS, korang akan tau mana yg sesuai...sebab ayat pertama al-Quran ialah Iqra'....tp tulah,...mahasiswa yg KONONNYA berpelajaran, terikut2 ngan politik luar yg murahan tanpa berdasarkan ILMU....huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails