May 29, 2009

~Cinta~

Bismillahirahmanirrahim

Aku dikala menunggu trip ku tuk ke KL..tp xgerak2 lg ni..hehe..tpanggil la tuk membuka websites2 yg biasa aku bukk..

Dan tadi aku terbukak la EraMuslim...

ada berita mengenai ksungguhan seorg petani yg membentuk kebunnya dgn kalimah suci Allah dan Muhammad..

Subhanallah..sungguh menarik..juga boleh dlihat jelas dgn Google Earth

Salah seorang petani di kawasan al-Jauf di Kerajaan Saudi Arabia mendesain ladang perkebunan kurma miliknya dengan membentuk lafaz Allah dan Muhammad.

Harian ar-Riyadh (28/5) mengabarkan, ladang kebun yang membentuk dua kalimat mulia dalam Islam itu dapat dilihat dengan sangat jelas melalui fasilitas kamera satelit Google Earth.

Pemilik dan pengelola ladang tersebut, Fahd Abdul Mushlih al-Huwaikim, sebelumnya menanami tanah ladang miliknya dengan ratusan batang pohon kurma dan ditanam dengan membentuk pola huruf Allah dan Muhammad.

Selain dua kalimah "kramat" itu, al-Hukaim juga menanam pohon dengan pola berbentuk hati tertusuk anak panah, yang memisahkan kedua kalimat tersebut.

"Sebagai bukti cinta saya kepada Allah dan Rasulullah," ungkapnya.

Al-Hukaim menjelaskan, ia telah menanam setidaknya 600 pohon kurma di atas tanah ladang seluas 100x200 meter. Ia mengaku memulai prosesi penanaman ladangnya itu sejak tahun 2002 silam. (L2/ryd)

5 comments:

The Exquisite Instigator said...

menarik :)

Asip Hussin said...

600 pokok kurma? kalo aku tanam 600 pokok toge wat word "tehel" nampak x kt satelite?

a.t.i.k.a said...

subhanallah ~

Amin Baek said...

the exqu....(pnjg sgt..hehe..):yup2..idea yg tak penah tlintas dek akal..subhanallah

asip husin:pki kayu balak pn,tehel takkn nampk nye..peringgit je nmpk

atika:subhanallah..

beliamuda said...

indon bangat ayatnya ya..

~~kagum dengan usaha petani itu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails