May 23, 2009

~Syukur~

Bismillahirahmanirrahim

Sebelum ku mulakan penulisan di kala menanti waktu isyak ini,ingin ku panjatkan ksyukuran ke hadrat Ilahi kerana,dgn limpah kurnia dan nikmatnya,dpt lagi aku menghirup Oksigennya,dpt lagi aku melepaskan Carbon Dioxide dan juga hydrogen sulphate

Tetiba terdetik nk menaip mlm ni,sbb,tetiba terpikir td,mcm2 yg aku da perolehi selama 19 tahun tah bpe bulan da(mls nk kre),nikmat dariNya,ntah berapa kali aku benar2 bersyukur,benar2 menggunakan nikmat nya sebaek mungkin..Smoga post ini,dpt la menyedarkan kita,betapa kita ni,dipenuhi,dilimpahi nikmat dari Allah

Nikmat Allah,jika menggunakan air laut sebagai dakwat nya,dan pokok2 dijadikan kertas,nescaya,habis air laut,habis pokok digunakan,masih tidak dpt lg tuk meng'list'kan semua nikmat2 Nya..

Nikmat yg dkurniakan memg sungguh berharga,tp antara nikmat yg obviously seen ialah nikmat ISLAM dan IMAN itu sendiri..Alhamdulillah..mostly dr kita,memperolehi Islam secara boleh la aku katakan sbg mudah,iaitu secara warisan..Alhamdulillah..Ibu bapa kita telah beragama Islam sblum kita dlahirkan.Kita umpama kain putih itu,telah dcorakkan dgn warna2 Islam..Syukur Ya Allah!!kita tidak perlu utk dhempap batu sbgimana Bilal Rabah,kita tak dperlu diuji sepertimana Ammar Yasir..Cuba kita renungkan kembali...mcm mana kita telah mensyukuri nikmat itu??Adakah dgn berfoya2??Dgn meningglkn ibadat2 wajib ??Masyallah..Allah telah kurniakan hidayah kepada saudara kita seperti Yusuf Islam(Cat Steven),Mikaeel(Michael Jackson),(ni antara public figure..sbnar sgt ramai di luar sana) ..Kita yg sudah perolehinya??jgn la kita sia sia kn..Hidup berlandaskan Islam telah lama membuktikan akan menghasilkn kegemilangan..sbgaimana di zaman kegemilangan Islam ketika satu dahulu..Kerajaan Khulafa Arasyidin,Umaiyah,Abbasiyah,dan Uthmaniyah..tp mengapa tidak kita amalkn sekarang??

"Wahai org2 yg beriman!Masuklah ke dlm Islam secara keseluruhan dan janganlah kamu ikuti langkah2 syaitan.Sungguh ia musuh yg jelas bagi kamu"[2:208}

Nikmat2 yg lain,tak perlu la aku nk listkn di sini.Kita cuba pkir sejenak..apa kah nikmat yg Allah kurniakn kepada kita??Nikamt mata??Akal??Kaki??Oksigen??Subhanallah..sgt byk kn??ni baru nikmat pd fizikal kita..blom lg nikmat tok alam sekitar,ibu bapa,kewangan,masa dan mcm2 lg..Sejauh mana kita bersyukur tuk nikmat2 itu?

Aku terasa diri ini seperti org yg tak mengenang budi....Plbagai nikmat yg diberi..tidak byk menyumbangkn kepada agamamu..

Cuba kamu semua bayangkn,ble kamu memberi pelbagai barangan kepada anak korg..then,ble dia nk besar,dia langsung tak ingt korg,lupa langsung..then bila dia susah,duit abes..br cari balik korg..apakah persaan kamu sbg ibubapa pd anak2 itu??

Adalah fitrah manusia akan dgn dgn tuhan ble kesempitan..Itu sume naturally ada dlm diri kita

ada sebuah cerita..nama tak ingt la..tp tak silap anak abu jahal.tq pada Akh Soufi..yg bg komen di bwh..Ikramah b Abu Jahal...dia sedang belayar meninglkn Mekah..dlm pelayarannya itu,tetiba Ribut dtg melanda..memg ribut tahap gaban nye a..So,dia berdoa la pada Lata dan Uzza nye..doa2 takde effect..dia doa2 lg pd tuhan2 dia,ribut tak stop gak..Last2 ble da tdesak sgt,dia doa la pd Allah(dia pcaya,tp b4 ni ego lbih menyelebungi nya).."Ya Allah,ko hentikanlah ribut ini,jika ribut ini berhenti,akan ku balik semula ke mekah dan bertemu dgn Muhammad"..Terus ribut berhenti..ble smpi destiasi dituju,dia terus pulang ke Mekah dan bertemu nabi Muhammad tuk memeluk agama Islam..

Klu boleh,kita sentiasa la ingt Allah..Tuhan yg maha Pemurah..sentiasa melimpahi kita dgn knikmatan..

"Maka ingatlah kepada Ku,Aku pn akan ingt kepadamu.Bersyukurlah kepada ku dan janganlah kamu ingkar terhadapku"[2:152]

Marilah berdoa kepada Allah supaya nikmat yg kita peroleh ari ni ,esok dan selamanya tidak akan menjadi Istidraj,iaitu nikmat yg akan melalaikan dan menjauhkn kita dr Allah..Semoga Allah jauhkan..amin...

"Dan ingatlah ketika Tuhan kamu memaklumkn"Sesungguhnya jika kamu bersyukur,Nescaya aku menambh kn nikmat kepadamu,tetapi jika ko mengingkari,maka pasti azab-Ku sgt berat:[14:7]

Wallahuallam

11 comments:

Nurazura said...

nice story~~ n of course nice post again :)

Amin Baek said...

Syukran..huhu..thanx komen..

laju gle kasi komen??study pht la..hehe

NajaTikaH said...

bos.

stadi3.

exam2 wei.

jgn ikut mcm org da abis exam ni.








btw.
good post.

Hazwan Arif said...

hydrogen sulphate...
hmm

Amin Baek said...

Atikah:wuwu..ye2 ..baru nk stat study ni..hehe..tau la da abes exam..ces..syukran2

Liau:tau ke gas ape tu??

كتكوت said...

ye r. nk stdy r ni.. kentut ko ek??? haha.. sdara metana ke ape? haha

beliamuda said...

Hydrogen sulfide (or hydrogen sulphide) is the chemical compound with the formula H2S. This colorless, toxic and flammable gas is partially responsible for the foul odor of rotten eggs and flatulence.

hmm.. sumthing ni...

penaberkala said...

nice article..
sama2 muhasabah diri
aih nipi,arif ngat bab2 gas h2s,hoho

Amin Baek said...

katkut:hahaha..lu pk la sendri..hehe

beliamuda:waaa...siap kasi fakta??haha

penaberkala:syukran2..tu a..nipi sgt arif pasl gas2 ni..haha

opie said...

nama anak abu jahal tersebut adalah IKRAMAH. ikramah bin abu jahal

Amin Baek said...

haha...syukran ya soufi..pdahal baru je malam tu dgr cte..hahha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails