Jun 13, 2009

~Mahmoud Ahmadinejad~

Bismillahirahmanirrahim

Di kala tgh menunggu azan Isyak,sj nk post mende baru kt blog aku yg ksunyian ni..tentang piliharaya di Iran..Pemenangnya ialah mahmoud ahmadinejad.menjadi presiden bt 2 penggal berturut2.Menewaskan mousavi,karoubi..

Aku sbnarnya gembira gak a ngan kemengn besar ahmadinejad dlm pihan raya yg baru ni..awlnya aku juga berasa gusar dgn populariti psaing terdekat mousavi..mousavi cuba meraih skongan golongan muda utk memengi election itu..tp ahmadinejad meng dgn besar skali

Kelantangan ahmadinejad dlm mempertahankn palestin amat aku kagumi..di kala semua pmimpin arab hanya diam sunyi dan sepi,hanya dia yg besuara supaya israel dilenyapkn dari muka bumi ini ..Kmenangan ahmadinejad amat tidak dsenangi timbalan menteri luar israel,Danny Ayalon..dia menggesa semua pmimpin supaya tidak berunding dgn Iran dan menghalang Iran dari menruskan program nuklearnya..Cmtulah takutnya israel terhadap Ahmadinejad

Media US seringkali melancarkn sergn psikologi terhadap ahmadinejad..Beliau ialah org kuat pemimpin Revolusi Islam ,Ayatullah Khomeini yg menjatuhkan shah iran pd 1978..Namun rakyat iran lebih bijak menilai..tp keadaan di iran sdkit huru hara..disbbkn ketidakpuasanhati penyokong Mousavi yg mendakwa penipuan telah berlaku dan dsokong lagi oleh Hillary Clinton yg mendakwa memg ada penipuan berlaku..Nampk tak betapa US nk cuba masuk campor dlm hal Iran..dorg sbnar nk menguasai politik Iran gak..tp usaha tu xmenjadi mudah dgn adanya Ahmadinejad..

Kita leh nmpk yg rakyat Iran tidak mengikut acuan Us dan Israel dlm memilih pemimpin mereka..Smoga ahmadinejad mampu meningktkn kemajuan Iran skaligus menajdi negara yg membela nasib Palestin..Insyaallah..smoga keadaan huru hara menajdi lebh aman dlm masa terdekat ni..Wallahuaallam

Statistik yang diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya Iran pagi tadi menunjukkan, Presiden Mahmoud Ahmadinejad menang 64.31% daripada 94% undi yang dikumpulkan. Beliau terus kekal sebagai presiden negara itu.

Presiden A.S., Barack Obama menyatakan, pilihan raya tersebut mungkin mendatangkan perubahan kepada negara itu. Walau siapa pun yang menjadi Presiden baru Iran, usaha diplomatiknya terhadap negara itu pasti dapat mencapai sedikit sebanyak kemajuan.

Setiausaha Negara, Hillary Clinton berkata, sikap proaktif rakyat Iran untuk menyertai pilihan raya presiden itu menunjukkan satu "tanda yang positif".

Wakil Tetap A.S. di PBB, Susan Rice berkata di Washington semalam, dasar negara itu yang menentang program nuklear Iran tidak akan berubah ekoran hasil pilihan raya tersebut.

source:http://malay.cri.cn/601/2009/06/13/125s99615.htm


4 comments:

ijad said...

mahmud abbas..

Amin Baek said...

ops..syukran..tak terperasan..sudah diedit..mahmoud ahmadinejad..act tadi bukk palestinkini..tu dlm pale ada mahmoud abbas jek..huhu..syukran2

beliamuda said...

hmm.. aku terlepas part mahmud abbas ke ni? hehe

Amin Baek said...

hahaha..ko da tlepas a nipi..lmbt skit jek..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails