Jul 28, 2009

~Bukan Sebarangan Post~

Bismilahirahmanirrahim

Aku tak tau napa aku mengepost mende ni..aku apa aku nampk,aku nk sebarkan kebenaran dan juga pembaikan pada diri kita semua

"Situasi satu"

Dalam perjalanan pulang dari Subang weekend yg lepas,sedang bercerita pasal situasi politik negara,aku pn just mendgr je la..tetiba...

A:Tu la..polis da jadi anjing kerajaan.masa demo,fru sume trun..

What??

B(Driver):ish..tak baek la ckp gtu kt orang..ayah korg keje ape??ayah aku keje polis tau..
C(aku):aah..ayah aku pn polis gak..xelok a ckp gtu..
A:Alamak..afwan2
D:ko nye pasl la ni..da da..tuka topik lain

(Dialog ada diubah sedikit)

"Situasi Dua"

"PDRM=Penyangak Duit Rasuah Masyarakat"..di status gtalk nye..rasa ramai yg tahu sapa..aku xmrah dia..then aku pm,tegu dia je la..dia pn ok n mitk maaf..

Komen aminuddin:
Wahai kawan2,aku leh nampka,komen2 di atas dibuat atas perbedaan politik..Siapa yg dari penyokong pihak pembangkang,akan lantas membuat komen yg sama..Cuba klu polis join pembangkang wt demo anti ISA,BERSIH dan sbgainya,adkah the same statement will be released??

Aku kluarkn post ini sbg provokasi aku thadap statement2 di atas..Ayah aku seorg polis..aku tau mcm mana dorg bkerja..yg dikaitkan nga rasuah ,bukan sume..memg btol la kata pepatah Melayu.."kerana nila setitik,rosak susu sebelanga"..tapi,diharap,kita maybe glongan intelektual ini,pkir sedalam2 nya sblum mengeluarkn statement..mayb post ni berunsur emosional,afwan..tapi ada kebaikan juga di dalam post ni insyaallah..demi pembntukan masyarakt yg lebh open pmikiran nya

Ayah aku bekerja kerana arahan majikan nya..Da penyokong2 parti XXX asyik buat demo jek..kene a polis bertindak..menjaga keamanan..Ayah aku masa ngah bercuti di Mersing,ayah aku da ambik cuti time tu..tetiba dapt call,ada kes jenayah kt Melaka..ayah aku sanggup memendekkan tempoh percutian ktorang sbb rakyat..Kerana amanah dan tanggungjawab yg dberikan..klu aku sbg ayah aku,n aku dgr statemnet yg dkluarkn sperti di atas,dan mengikut emosi yg aku ada,pergi mampus a korg nk polis tolong..(sgt emo..ni luahan manusia biasa..afwan skali lg..)

Secara umum,ada yg mengtuk polis terangan2..nant ble da susah,umah masuk pencuri,anak kene culik,sapa yg korg carik..jgn dek kerana perbedaan politik,dek kerana dendam kesumat terhadap kerajaan,rasa tidak puas hati,terpengaruh dgn dakyah2 sesetgh org,korg melampiaskan semua kemarahan korg..pada..POLIS atau PDRM

Nmpk post ni,sprt aku membekap polis abes2san,try korg bayang..AYah korg seorg polis,dan kerja ya tak mengira masa..KADANG SAMPI 2 3 HARI TAK TIDO KERANA ROADBLOCK,BERJAGA MENJAGA KAWASAN PERUMAHAN,dan akhirnya org gelar bapak korg sbg anjing kerajaan..ADILKAH CMTU?????

aku tau,gaji POLIS tidak selumyan gaji yg sestgh dari bapa antara kita perolehi..aku sedar,rumah aku hanyalah pondok kecil,dalam kampung di melaka nun..janganlah disbbkn tu,dgn senang2 korg mrendahkn martabat seorg polis dgn mangatakan rasuah2,rasuah2,rasuah2..memg ada kes yg ada..tp bukan SEMUA..mayb ada je antara org bgaji lumayan yg lantang mengutuk yg menhulur rasuah..who knows(korg marah tak ble aku ckp gini)

kamon la pelajar2 tersayang..kita golongan berpendidikan,rasa akal kita semua masih berfungsi dgn sgt baek..jadi,pkirla baik2,guna kanlah bahasa yg kurg offensif..afwan skali lg dgn bahasa yg saya kluarkn..

wallahuallam..post penuh bermosi..afwan..

10 comments:

Hazwan Arif said...

betol tu min..
polis hanya jalankan tugas sbb itu tugas mereka..
yg makan rasuah pun ade, tp bkn semua..
ahli politik ni kdg2 same je..
xkira kerajan atau pmbangkang..
ade jgk yg yg buat jahat..
bkn btol semua pun..
tp pndai2 la kite mmilih yek...

penaberkala said...

sabar2 amin..biasa la manusia..norma2 kehidupan..manusia lbh tgk apa yg negatif/buruk drpd yg baik..umpama titik hitam atas kertas putih..

polis mmg x smua yg truk..tp x mustahil ada yg truk..cam polis kat kwsn ak,mmg agak kuat rasuah dan melutut kpd org yg ada nama dan pangkat..

mmg terjadi kat family ak,pabila mak ak kena ragut last year..suspek mmg dikenali dan merupakan ank org kaya dan ternama..kesudahannya,no action taken lps buat report..mmg emo gak la ms tu..slain tu, ank2nya gak terbabit dlm xtvt jual pil dan kegiatan samseng (pukul org..but, no action taken..konklusi, bila mata dikaburi duit, maka yg salah tetap jadi betul di pihak polis yg tdk b'tanggungjwb..

btw, xleh buat statment melulu dan hukum satu pdrm/smua polis kuat mkn rasuah sbb bkn smua yg tlbt..kena pikir jugak perasaan pihak yg tidak terlibat yg m'jadikan polis sbg carier dan punca rezeki yg halal..

p/s - sory amin buat essay kat page ko,haha

nipi said...

:fikir:

Amin Baek said...

ye aku akui memg ada kes rasuah dlm polis tu sndri..ada je kuar brite polis masuk mahkamah sume..kbykan nye polis muda a..

tapi aku agak terasa dgn statement yg sgt melulu..padahal yg ckp tu,xpenah pn ada kes dtangkp polis ke,dblasah polis ke..dorg ckp bdasarkn cite2 yg smpi kt dorg..apa tu??

aku bgelumang idop ngan polis..aku respek ayah aku..keje stiap mlm..pdahal tgh off..aku bukn nk up ayah aku,tp ble mengenangkn polis dgelar anjing,aku jadi sgt marah..astagfirullah..huhuh

lu and wa fikirla sendri

Atikah said...

salam.

sekadar merespon.

ana stuju,mmg bukan sume polis terlibat dlm kes2 rasuah khasnya.

sdikit sbanyak kata2 org2 skeliling tu terkena jugak tempiasnya kat sdare2 kita yg mungkin keje as polis.


tak dinafikan,kerja sbg polis sgt berjasa kpd negara kita.


mcm tu la sikap manusia,kate org,mulut manusia ni x leh ditutup.

bukan mcm mulut tempayan.





ttg demo sume tu,ana tanak komen bnyak.


last but not least,sume org bole ckp ape saje,kalau dia tade kat situasi tu.manusia x tau,tp Allah tau.

Amin Baek said...

atikah:wsalam

syukran for the comment

memg terkena tempias nya..

wpon tak mendirectkn pada kita..

huhu

wallahuallam

rozanna said...

pakcik amin..sbr yek..adei,ayh ak pn polis jgk,tp da pencen r....cis.kureng aj0 betl spe yg m'eluakn statemnt teseb0t.

Syafiq said...

hmm..ak pun nk komen..ak phm perasaan anda 2 amin... maybe diorng dipengaruhi article2x para fanatik politik yg memburukkan satu sama lain..ak setuju dgn komen yg kita pelajar kene fikir baik2x dan guna bahasa yg elok..
Kita adalah bakal pemimpin dan ak harap pemimpin akan dtg x mudah dipengaruhi..Renung2x kan lah :)..

Amin Baek said...

rozanna:ye ye..ngah bsabr la ni..huhu..sbb politik,dorg kuarkn that staement..aku sungguh tak phm..aku layan politik gak..tp xpenah maki pihak yg aku xskong ngan bhs kasar cmtu..tak tau la sapa yg aja..huhu

syafiq sabtu:huhu..thanx for understanding..student pandai2..reti2 a pk sndri..aduh

mrs camillo said...

saya setuju, amin!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails