Jul 12, 2009

~Journey to the south~

Bismillahirahmanirahim

Pada hari ni,12th July..Aku dari UTP ingin la pulang ke rumah yg terletak di Melaka yg indah..sbb tu journey to the south..aku memulakan perjalanan aku pada pukol8pg..b4 tu,kuar lmbt skit,ingt nk angkt zaki yg baru nk sampi UTP,upe dia smpi lmbt..so,aku trus la memulakan pejalanan ke Ipoh tuk bjumpa syazwan..nk ambik charger laptop aku..tngu,punye tngu,punye tngu..las2 945pg baru aku berada di highway gopeng..

So,aku drive a cm biasa..sedang2 memecut menuju ke destinasi,..tetiba,tetiba bunyik "pap,pap,pap "di bahagian enjin..sperti tali yg terputus..aku plik a..then stop kete jap kt tepi..cek kt blah enjin..rasa cm biasa je,lantas aku truskn pjalanan ke RnR Tapah..(dlm pjalann tu da plik..sbb aircond tetibe panas..dan stereng menajdi sgt berat)

Smpi kt Tapah,p toilet jap..then call ayah aku..aku mengesyaki v-belt power stereng da putus..so,aku mengambil keputusan utk truskn pjalanan..Masa dlm pjalanan tu,aku sj a bukk radio kuat2 n aku melalak skuat hati,nk mengelakkan diri dari ngantuk..tetiba...radio men off on off on..huh??pahal lak ni..ingt maslh gelombang yg standard la kn..aku tup a radio..dok melalak gune lagu kt hp lak...tgh memecut tu(time ni da cuakkaku bwk 100 ke 130 jek),aku tgk jam kete mula pdam..what???pahal ni.pastu,lampu signal lak tak idop..byg a cmne aku drive kt highway yg pnuh ngan kete laju,wtout signal..aduh.aku da syak kete aku ada masalh time tu..

Masa da masuk dengkil,aku cm rilek ag..tekan miyk cm biasa..tp aku plik,tkan miyk banyk mana pn,rpm still kt 2 n klajuan hanya 100 je..nape eh??takpe..aku trus lg..

Skali smpi dengkil-nilai,tetiba kete aku tsenggot2...alamak2..cm nk mati je kete ni..aku tekan gak minyk,xnk kasi dia mati..dlm 6 kali tsenggut....burrpppppssshhhh...argghhhhhhh...enjin tmati..aku cuak gle babi time tu..da a drive sorg.,jauh dari umah,parents kt mersing..huhuh

Try stat2 enjin,memg sah takleh on..huhu..so,ayah aku suh call plus..aku pn call..tgh lelepak,tibe org India dtg ngan kete kancil nya..dia pn buat sumting kt kete aku,dan ckp ada mende rosak..kene bwk g bengkel..dlm masa sama,pronda plus smpi..aku sbnr cuak nk kasi org India tu bt kete aku..kn ada byk kes2 tipu..las2 ayah aku ckp ngan org tu ngan tepon..then,aku pn ikot org tu,dgn kete kelisa ku dtunda oleh kete kancil??

Sampi dbengkel dlm kol1 lbh..Org India tu(Boss),dia ckp a,ni rosak,tu rosak,aku iyekn jek..aku mana tau sgt pasl kete..Dan kete tu pn drepair....akhirnya pada kol 430ptg,kete tu pn siap..huhu..akibatnya,sjulah rm400 duit aku yakni scholar ku lebur...(kene puasa a buln ni..huhu)..

Finally,smpi kt umah kol6...UTP-Melaka nek kete 9jam???laju lagi bas SE Super..huhu..tp pengalaman yg amat menarik..korg kene rasa woo cmne kete sangkut tgh highway,n xde org yg biasa ngan anda di skeliling anda..fuh..nk2 time kete da tsenggut2 tu,tuhan je tau cmne perasaan aku..(xpenah kene b4 ni)..papepn,,it was a great experience..

Sapa leh teka kete aku rosak ape??sapa btol,aku blanje mkn..hahah

17 comments:

.v.i.v.i.d.i.a.n. said...

ape kes dh xde duit nak blanje org len makan..haha..tu la ko..len kali servis dl kalau jalan jauh

Ad!baH said...

bateri ke rosak?? hohoho,.
..[ne tau pat dibelanje ole org yg baru ilang rm400~~ huhuhu]
nway, sian ko..seb baek ak xpenah g..kalu x mesti ak da mlalak kat tp hiway tu,.gagagaa=p

Amin Baek said...

kamil:ala..stakat blanje nasi putih tu,ada lg a duit nye..haha..ada baki rm100 scholar..haha...aku da servis da..miyk itam,oil filter,sume baru..allignment..tp part yg rosak ni je tlepas pndg..huhu


adibah:salah2..battery ok lg..tu a..ko kene rasa woo..aku cuak sesgt..nasb leh control a xnanges kt tepi jalan tu..haha..

beliamuda said...

hehe..menarik tul pengalam ko tu..

kalau aku tanya bapak aku ni, sure leh bagi jawapan yang tepat.. tapi, sebab ko dah melayan Rm400 tu, aku batalkan je la hajat aku.. ngee~~

so, apa kata ko bgtau jek.. :p

Amin Baek said...

hahah..tu a nipi...ferst time woo..cuak gle..adeh..

mana leh tnye bapak..teka sendri a..hoho..

princess irda said...

aku tau aku tau. radiator? btul x?

-J- said...

hahaha.. ak tau rosak ap... klau btul ko blnja mkn kn min kn... kn2... hahahaha....
cian memebe ak sorng ni...
dah la kte rosak..
kne cekik abes ngan org inida tu plak..
huhu

Amin Baek said...

irda:salah..haha..

zaki:woi2..aku da gtau ko..leh a..haha..tu a..mangkok nye india..cekik aku abes2..tu smpi rm400 tu..

NajaTikaH said...

ape yg rosak?

Nurazura said...

lbey muatan ke amin?? haha (ak gurau je min.. ko jgn mare ek)
ko ni, ad MAL 9488 bkn nk ajk p jln2.. haha

Amin Baek said...

najatikah:masalah di bahagian sampingan a..satu part bmasalah,effek pada mende len..hehe

zura:mengong mu..aku sorg je kot..lebh muatan mende..haha..aku jalan p mana sgt nek MAL ni..p mamak je ada a..hehe

along rufaidah said...

mcm best baca pengalaman ni?
so apa yg rosak?
hehe...curious nk tahu wpun tak reti sgt pun bab2 kete ni.

kalau perempuan especially yg tak tahu ape2 sgt pasal kete ni for sure senang2 je nk kena tipu kan kalau benda2 cmni happen.

lipan the malicious said...

aku br nk jwb bateri but slh la plak..hurm..
kalo timing belt konfem ko da tuko enjin da,so slh gak
cabel plug(y mcm sotong tuh) rosak??btol x?
kalo x pon mst spark plug ko out kn??

Amin Baek said...

rufaidah:nmpk gaya xde org yg akan dblanje aku a ni..haha..tu a..aku pn da dok tbayang cte2 kt tb,cte kt paper..kn mcm2 kes..tp alhamdulillah sume slamat kcuali duit aku a..wuwu

poji:haha..salah2..tu a..klu timing belt,kompem a hangus abes duit aku..

Atikah said...

sbb air kt tangki air kering?

hoho.

mmg x tau menau.

hazwan elnino said...

haha..gile la min..
da jadi kete ko ke?
kalo da jd kete ko..
ok la tu..
hhehehehehehe

Amin Baek said...

atikah:eh2..taklah..air ok je..jwpn nye,,autonater dan v-belt..belt tok power stereng,air cond,ngan aotunater(cmni kot ejaan nye..) tu..hehe

wanted:eh3 tak a ted..kete mak aku algi tu..aku tlong bwk je..tulis sbg kete aku,sbb pnjg kot nk tulis 'kete mak aku'..haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails