Aug 4, 2009

~Melayu oh Melayu(1)~

Bismillahirahmanirahim

Sambungan bg post dibwah..sungguh hangat..tak pernah aku dpt komen cmmtu byk..org yg tak penah baca blog aku,xpenah komen pn tetiba smgt..haha..btw,thanx korg..

Berita hari ini menunjukkan golongan peniaga2 yg mengemukakn tuntutan RM500 000..tp yg aku dgr berita smalm,anggaran sebenar,lebih RM200 juta kerugian..fuiyo..byk tu..insyaallah aku cube memrperbaiki penulisan aku,mayb dgn mencari term2 or penggunaan istilah yang sesuai..Tuntutan kerugian ini ditujukan kepada penganjur demonstrasi iaitu GMI..byk gak RM500 000 tu..klu aku mencicit aku nk bayar..tp rasanya ia tak menjadi masalah,kerana pengikut demo tu pn,sume golongan yg berduit..insyaallah..leh jadi semua org yg join demo itu,menginfakkan wang mereka..semoga kamu semua dirahmati..

Klu anda baca komen di post yg bawah ni..ada sahabat saya yg macho,iaitu Syazwan..dia tidak berpuas hati dgn saya pada awalnya kerana saya menggunakan perkataan demo..dia menyarankan supaya perkataan perhimpunan aman digunakan..jadi,setelah berpikir dan berbincang dengan dia..dia akhirnya mengeluarkn satu ayat dari DPP sendiri..DEMO-membantah sesuatu..cmni a lbh kurg..jadi pada hemat saya,demonstrasi adalah lebih sesuai..kamu yg berdemo membantah ISA kn??klu berhimpun tu,cm perhimpunan skolah la tu kot..dok dengar cikgu2 ckp..

dlm perbincgn tersebut,tetiba persoalan dikeluarkn

"dah tu,ko join demo Palestin tu elok la pulak??"

at ferst terkedu gak aku,tetiba pertanyaan itu dikeluarkn oleh sahabat yg aku kira mempunyai pengetahuan yg luas dlm arena dakwah ini..dan aku da memberi jwpn kpd dia..tak tau samada jawapan tu memuaskan hati or tak..

Kemudian nye,seorg sahabiah yg well known dgn usaha dakwahnya,pula memberikan aku link,sbg menentang entry yg di bawah ni..keratan dari The Sun yg menunjukkn,why we marched..kenapa kita berkawad(direct translation..kira demo la tu)..karangan seorg bukn Islam,Yeo mende tah..tp nmpknya,keratan itu hanya diberi beberapa ketika after perbincgn antara kami..Tapi kebykn cntoh dlm nye pada saya,kurang releven krn ada Mandela,dll...saya katakan tidak releven bukn bermaksud tak kene pada masa sekarang,but tak kene pada demo yg baru ni..Dikatakan inilah one of tuntutan dakwah..Jihad fisabilillah..jd sy tidak dpt mengambil isi artikel tu tuk di buat perbandingn..afwan..Sbenarnya,saya mengharapkan saudari dpt memberi satu contoh yg u know,sesuai ngan kondisi nya..cmne aku nk ckp ni..Klu leh dpt cntoh yg cantik,terima kasih sgt2..saya pn mengharapkan ia dapt membuka mata,mengapa demonstrasi ini perlu..

Saya sbnarnya bukan la pegepost isu2 politik,bukan la jadi blogger tuk mana2 side..saya memblog,adalah utk menyampaikn insyaallah mende berfaedah..Perbicaraan politik di sini adalah di bawah kategori isu semasa..Ada je isu len yg saya tampilkn..jgn salah anggap blog saya ini sbg blog politik k..

Kepada yg terasa dgn kenyataan saya,mitk maaf dipinta..Sesungguhnya ilmu di dada tidak banyak,,hanyalah manusia biasa..dek kerana perbicaraan melampau,byk hati disakiti..mengapa isu ni sgt panas..ble aku post Isu Palestin,cm suram jek..haha..papepn,mitk maaf skali lg..ni post terakhir pasal demo.

Ksian warga Palestin baru2 ni..2keluarga dhalau keluar,then penduduk yahudi take over umah tu..smoga mereka dlindungi Allah..

8 comments:

Syafiq said...

wah,lg hot dr komen ak psl U 2 ha..hehe..ak sengaja x nk komen utk isu ni kerana ak beranggap ak kurng ilmu..dan korng berhujah dgn baik sekali..tp ak minta izin utk bersuara pd kali ini..first skali,ak pun guna perkataan Demo kerana pada masa 2 x de aman nyer..byk kerosakan,x kesa la pihak mana yg wat..Bila tgk berita,perasaan sedih dtg..coz byk berlaku penganiyaan..dari segi GMI,ditangkap & dari segi peniaga mereka rugi terok,org ramai ketakutan,kl ditutup,sampai kat melaka pun ada roadblock,utk elak org gi demo 2..Ak selalu terfikir,klu la Nabi tgk keadaan skang..mesti Baginda pun bersedih hati..x nk komen lg psl hal ni..tp ingat la,gunakan pendekatan berhemah..Islam da byk ajar cara berhemah..Ilmu anda lbh tinggi dari sy..fikirkanlah..tgk cerita Hitler:Rise of the evil..bandingkan..dan fikir la sendiri.. :)

Nash said...

hehehe...
saje nk wat lawak skit...
xde kaitan ngan ngan isu hot ni..
keh3....

kalo lab demo??
mksdnye???hehe...
bantah laboratory..hehe

hehe..saje tanye.Tau je.tapi kalo de sesape nk komen pasal persoalan aku nih..bleh gak..
keh3.... (^_^)

SAP Perform said...

yeah..smat r amin...
ilek min..
jgn rso..sume org da alert yg ko ni kre org bebas..x menyokong mne2

so..yg penting atleast ade org yg berani melontarkn idea dan pndapat tntg sesuatu isu nasional..isu yg mne klu kte dok bncg depan2 kt klas akan terjadi satu period yg dinamakan 'akward silence'

klu kt cni mnde ni dibincangkan so akward silence 2 dpt dihapuskan n perbincangan yg bermutu dpat dijana..

so teruskan mengupas isu2 len sebab kt cni akan jadi medium untuk kte lebih peka kt isu semasa
:D

Hazwan Arif said...

ko pikir mcm aku pikir

Amin Baek said...

maco:hehe..tu a..hot len mcm jek..thanx for the comment

nas:ahha..leh gak tu..pendemo makmal..lab demnstrator

sap:tu la..aku menulis mayb tok pengetahuan umum..mayb ada yg kurg alert pasl mende2 terbaru kn..myb dgn blog ni aku menyampaikn..tp jgn cop blog aku blog politik sude..huhu

liau:pikir cmne tu liau??

SAP Perform said...

blog amin blog ISU SEMASA(tp politik 2 isu semasa gak kn??chill beb)

Syazwan Zubir said...

rajin bace ah

http://ikutsukaaku.blogspot.com/2009/08/faq-demo-anti-isa.html

Amin Baek said...

tima kasih syazwan..

banyak info di situ..

sbnar aku mls nk menentang lg..bimbg2 hati semua sakit,n phubungan btmbah truk..
imam hasan al banna pn bwasiat,ble berbahas,jgn melampaui batas

mayb las opinion dr aku,
dia kata polis yg wt hal..
act polis da kata jgn trun
kuar kt tv..
thats why dorg suh bsurai time demo tu..tp tak tau la pe jd act..
aku x join pn demo tu..
myb sesapa yg join leh cte apa sbnrnye jadi...

smakin cool down...hurmm

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails