Nov 21, 2009

~Kembara Hidup~

Bismillahirahmanirahim


Peh..bosan gila duduk UTP camni..Mengadap laptop,main game,tengok movie,tidor,makan.Bosan,bosan

Luah Malek kepada dirinya.Di saat itu,roomatenya sedang enak dibuai mimpi,selepas keletihan menjawab test.Malek hendak ikot roomatenye sekali sebenarnya,tapi mata nye masih lagi segar akibat penangan 3cawan Kopi Radix keluaran HPA itu.


Malek merupakan seorang pelajar jurusan Chemical Engineering di sebuah IPT yang terkenal di Tronoh.Kini merupakan pelajar foundation second sem.Rutin hidupnya yang sama setiap hari menyebabkan dirnya tidak keruan.Rutinnya lebih berkisar kepada kehidupan seseorang yang normal.Bangun pagi,solat subuh yang agak ke’gajah’an,ke kelas,balik dari kelas mkan,main bola,dan watu lapang nya dihabiskan dengan pergi ke Ipoh ,menonton movie dan bermain game.

Berstatus kan sebagai seorang pelajar yang agak bising,menyebabkan dia mempunya kawan kawan yang sekali dan sekepala dengannya.Kawan kawannya datang dari pelbgai lapisan dan karakter.Ada yang non muslim,muslim mestila ramai kan..Ada yang kurang besosial,dan ada juga yang sangat aktif bersosial terutamanya dengan berevent.

Khai,aku bosan gila wey..camne nk join2 event2 ni eh??aku tengok ko manjang mting je..nak gak rasa miting tu camne”Tanya Malek kepada kawan rapatnya Khai sambil tersengih sengih.

Apa susah Lek,nant bila ada interview event,kau pergi la.Nant aku roger roger kau””Barula hidup kau bermakna sikit kat UTP ni..hahaa

Mereka sama sama tergelak.Status Khai sebagai budak event dan memberikan kata kata seperti itu memberikan inspirasi kepadanya.

Interview demi interview Malek pergi..ada yang mengecewakan dan ada juga yang memberikan sinar.Tapi Malek masih kurang berpuas hati.Terasa masih ada kekurangan.Aada kekosongan yang membuatnya tida keruan lagi.

Event da..Result kira ok a..asal rasa cam tak complete je ni..bosan tu tetap ada..Takkan hidup nak camni je kan.Ke kelas,balik,makan,miting,tido..bosan2..huhu

Tiba tiba Malek teringat zaman persekolahannya.Dia bukanlah seorang badan dakwah atau nama panggilannya BADRI .Dia bukanlah seorang yang hebat berkata-kata.Cumanya seorang yang di tengah-tengah.Senang kata jalan yang kelabu.Tidak terlampau nakal,dan tidak tlamapau ‘suci’.Bila selepas solat kadang bila tidak membaca al Quran,dia akan join usrah/tazkirah yang diwajibkan pada Form 1 dan Form2 sahaja walaupun ketika itu dia sudah cukup haul kata orang untuk tidak menghadiri majlis ilmu itu.Tetapi hanyalah sebagai seorang pendengar.Malek tersenyum keseorangan mengimbau kenangan kenangan indah di sekolah dahulu


Ketika Malek membelek belek ruangan laman sosial Frienster nya,tiba tiba terdetik dia untuk membuka ruangan message yang entah bila kali terakhir dibukanya.Sumenye lebih pada spam2 yang tidak henti henti menerjah kotak inbox .


Eh,message ni pasal apa ni..cam serius je.pengirimnya MusafirDamai..ni dak Im ni..mende apa pulak la dia anta ni

Macam menarik je..Mungkin ini akan mengurangkan kebosanan aku.Pe slah aku cuba kn..”

ASSALAMUALAIKUM


DALAM MENGHADAPI ZAMAN YANG SANGAT-SANGAT MENCABAR DENGAN KADAR KERUNTUHAN AKHLAQ DAN MORAL PARA REMAJANYA YANG SANGAT-SANGAT TINGGI INI, KITA MEMERLUKAN JIWA-JIWA YANG MAHU MEMBAWA PERUBAHAN DAN KEBAIKAN AGAR GENERASI DEPAN AKAN INSYA-ALLAH, DAPAT DIPERBAIKI.

OLEH ITU KAMI MENAWARKAN KEPADA SESIAPA YANG BERMINAT UNTUK MENYERTAI PROGRAM TARBIYAH MELALUI USRAH @ HALAQAH BAGI MEMPERSIAPKAN DIRI UNTUK TURUN KE MASYARAKAT DAN SETERUSNYA BERDAKWAH

Lantas Malek menghubungi Im menggunakan teknologi perhubungan yang paling murah ketika itu,Yahoo Mesengger.Dan tidak lama kemudiannya Im berkunjung ke bilik Malek dan memperjelaskan lagi tentang kandungan message yang dibacanya

Dan hari selasa malam rabu,semasa stadi week foundation 2nd,Malek telah diajak oleh Annus ke bilik Im.Rupa rupanya halaqah itu sedang berjalan.Penuh satu bilik itu.

Fuh..ramainya..semua pkai kopiah lak tu..nk masuk ke tanak ni..ah masuk je la

Rupanya itu la langkah kanan yang dibuat oleh Malek..Langkah yang pada awalnya untuk menghilangkan kebosanan,untuk mengisi kekosongan jiwa akhirnya sedikit sebanyak merubah kehidupan Malek.Suatu keinginan dan akhirnya menjadi komitmen.Kata kata Im yang mencuit hati.”kerana message di Friendster itu la,Malek tjerumus ke lembah ini..

To be continued insyaallah

"Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang mukmin"[51:55]

10 comments:

Abu Huzaifah said...

amin,ptot ko tlis kat situ,makan,makan,makan,g kelas,makan,makan,makan,study,makan,makan,makan, kena ada triple makan,baru btol

beliamuda said...

kisah hidup Malek rupanya...

umairzulkefli said...

Siapakah malek? Wujudkah malek? Huhu~~

teruskan menulis...

Amin Baek said...

ni bukan kesah pasal abu..klu pasal abu leh a wt makan makan dan makan..
hahaha

nama2 dalm ni tidak bkaitan dgn yg hidup ataupn yg mati..hehe..

~izzati amri~ said...

yeye jek..permulaan yg baik..

penaberkala said...

cerpen ni menarik..ada smbgn ke ni?

ibnu ghazali said...

herm..jap2..
tersedak bila ada tgk nama orang
yang bernama "Annus" mengajak
Malek ke bilik Im.

erk..nama tu agak sensored kan??

AhMiEzZ said...

akh..mcm kenal sangat sape 'malek' tu..haha..eh, afwan la..nanti tag nama tu ana emelkan..dah 80% siap..nak finalize design dia..huhu..

Amin Baek said...

izzati:apa yg yeyejek??hehe

penaberkala:ntah..klu ada mood,ada kot smbungan nye..klu x,xde a..hahaha

zubair:annus??cesored ke??biasa je..diubah sdikit dari nama sbnar..haha..imair pn plik ngan nama ni..hehe

lemeq:wohwoho..kenal sgt ke..hahaha..ok..syukran jazilan..

~izzati amri~ said...

itu malik la..hehe~ btw, keep it up..dah kurang pakai short form ek =P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails