Mar 28, 2010

~Aktiviti Hujung Minggu~

Bismillahirahmanirahim

Segala puji dan syukurku kepada Allah yang Maha Besar dan Maha Pemurah atas kurniaan rezeki yang tidak putus2.Selautan syukurku .hanyalah setitis nikmatMu di bumi.

Alhamdulillah hari ini hari Ahad,dalam pukol11lebih aku sampai ke UTP,dari Kuala Woh Tapah untuk program anjuran PureBase Training Centre.Program yang berobjektifkan ukhuwah.Rasa rasanya program ini Berjaya mencapai objektifnya.Subhanallah.

Yang tambah menarik program ini,apabila aku ke sana berseorangan merempit dengan LC135 Hamzah Nawawi pada waktu malam,selepas Test TP.Sangat teruja untuk perjalanan itu.Takut gak nak p sorang sorang,takut hal kat Rawang dulu jadi lagi,tapi cuba kuatkan semangat.Gerak kol8lebih dan sampai di Tapah dalam pukol10(campor stop makan skali).Sempat lak jumpa Yuyue,Irda Zura and the geng kat bank.Dorang nak p celebrate abes Test TP and birthday YuYUe.Peserta nya terdiri daripada pelajar UTP,PUO,UITM,dan UPSI.Juga disertai ikhwah ikhwah yang dah bekerja.Akhwat pun ada gak act.Baru tau time tu.(Tapi aktiviti semua berasingan ye..hehe)

Dan aktiviti pertama adalah senam aerobic dan futsal.Menggabungkan generasi yang da ‘berusia’ sehingga yang sekolah rendah.haha..Malang sekali team 4(Rafizal,Azhar,Aminbaek dan Mujahid) telah tewas.ces..Main lepas melantak mihun,nak lari pun da malas.hoho..Abes game,ada gak yang baru sampai kerana ada sedikit halangan tuk datang malam Jumaat.Selepas rehat dan rehat dan rehat.kami pun bersiap diri.

[Senam robik]

Dan aktiviti keduanya adalah...Pertandingan memasak.Adoi!!!Aku masak air+megi(bukan Maggi k)+Nasi Goreng leh la..huhu.Dan menu haritu ialah ayam.

["Abeslah ko ayam"]

Ada 4 group dan semuanya kene buat menu berbeza.Di mulakan dengan proses penyembelihan.Alhamdulillah aku berpeluang tuk menyembelih hidupan yang menjadi kegilaan ramai ini.Gigiil gak nak wat awal awal.Air liur ayam tu da meleleh leleh woo..tak sampai hati aku.Tapi aku buat gak..(Maafkan aku ayam....hehe)

[Nampak struggle kan nak cabut bulu tu..tak pakai air panas pun..huhu]

Kami pun buat semua proses tuk membersihkan ayam.Ada yang bersihkan ayam,ada prepare ingredients tuk masakan.Aku antaranya la.Dan menunya ialah Ayam masak kicap(nama sedap dia “Ayam diLautan Mati..aku reka2 je nama ni..haha),Sayur Lemak dan telur dadar.Head Chef ialah Akh Iman.Fuh..tbaek!!Kami menang..haha..Tahniah Iman,Hafiz,Rhahimi,Taufik(dtg masa ngah cabut bulu),Nasrullah(sama ngan Taufik),dan Aminbaek..haha..Pastu kami pun melantak..makanan tu juga diberikan pada akhwat..kompem kene kutuk jek..haha

[hehe..stylo seh abg botak ni masak]

Aktiviti ketiga ialah Treasure Hunt.Soalan soalan berkisarkan fakta fakta dari al Quran,Lengkap sume ada..Ada checkpoint ,kalau salah kene iqob minum air kosng satu jag.Nasib time tu tengah haus.rilek je minum..haha..Grupnye ngan Hazim,Muhassan dan juga Azhar.Perform..no2 tu..hehe

Panjang a plak nk tulis sume sume..pendekkan!!

Dan last but not least,BBQ and persembahan.BBQ mst masyuk nye dan tuk persembahan group kami (Hazim,Muhassan,Azhar Aminbaek Faimaizi) kami mendapat tajuk Rasulullah.Fuh rasa rasa ni a pesembahan tbaik aku pernah wat kt program.Hhaha..poyo jap..stat ngan sajak yang cm cool,pastu masuk lagu dengan gaya gaya yang sama..mantap2..haha.Abes je persembahan kami pun beransur ke chalet kami dan terus tido.

Dan Alhamdulillah hari ahad yakni hari ini,kami sudah sampai ke penghujung program.Subhanaallah..Ukhwah yang baru terjalin dan sudah terjalin begitu indah.Alhamdulillah.Ukhwah kerana Allah insyaallah.

“Sesungguhnya orang yang mukmin itu bersaudara,karena itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat”[49:10]

“dan Dia yang mempersatukan hati mereka(orang yang beriman).Walaupun kamu menginfakkan semua kekayaan yang berada di bumi,niscaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka,tetapi Allah telah mempersatukan hati hati mereka .Sungguh Dia Maha perkasa.Mahabijkasana”[8:63]

Btw,aku rasa aku takleh bawak moto jauh jauh a..ada ptot ttdo masa bawak moto td..huhu..

wallhuallam

“Dan tetaplah member peringatan karena sesungguhnya peringatn itu bermanfaat bagi orang yang mukmin”[51:55]

12 comments:

~izzati amri~ said...

nice entry~

btw, tiada tajuk?

beliamuda said...

bahaya betul leh tertidur sambil bawak moto tu...

duranian said...

amin gi xajak kitorg pun
haha

Amin Baek said...

izzati:haha..tak pasan..da letak da..

beliamuda.:tu la pasal..ngah duk2 bwk moto,ttbe tlelap jap..nasb tak jadi pape..

kamil:hahah..tgesa2 kot rtu..pasni aku ajak..chewah..haha

ibnu ghazali said...

bismillahirrahmanirrahim,
salam,

ho2, tegelak membaca entry ni,
terkenang keadaan masa program.

herm..btw,pasal ayam tu,sedap ar,
akhwat pn takleh masak sedap cm2
kot,he2.. mantap ar iman, pasni
boleh jadi chef utk PENJANA..

tapi yang penting, ukhwah fillah
abadan abada.
uhibbukum fillah~

AhMiEzZ said...

salam ziarah..pergh..best gile..huhu..lame dh xberprogram ngan ikhwah2..rindu sangat99999x..T_T..hehe
btw, doakan juga ana disini..
ana uhibukafillah ^_^v

ImanCo said...

uih2... ramai gak rupenye komen... ahmiez pn ad... xpe2 nnt ktorg ajak la nnt... haha

Amin Baek said...

zubair:hahah...tu a..rasa2 memg sedap pn lauk kicap tu..hehe..iman bakal chef yang baru..hoho..insyaallah..abadan abada..

ahmiez:hahaha...takpe..len kali leh ajak..ala..bukn jauh pun perak kelantan..hehe

iman:tu la..ada program ajak ahmiez gak..haha

rozanna said...

waa betul ke pandai masak niey??cube masak sekali nk rasa..;p

Amin Baek said...

rozanna:cet..ingat aku xreti masak ke??reti tau..sedap tak sedap je kita tak tau..haha

Nurazura said...

amin msk???huhu

Amin Baek said...

awt zura..tak percaya ka..haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails