Sep 2, 2010

~Adess~


Nak dijadikan cerita..

Di saat aku sedang merehatkan diri akibat kepenatan bekerja dan "kepenatan" berbuka,hanya menantikan saat seruan azan berkumandang menandakan sudah masuk waktu Isya',tiba tiba...

POM!PUM!PIUH!PAM!PIM!

Arghh..Dia da mula da.Bunyik mercun.Darah aku yang baru nak menurun tadi,da nak menggelegak balik.

Dari pendengaran aku yang peka ni,bunyik macam mercun bola,roket,naga,dan juga mancis.Yang bikin gua "hot" sikit tadi,semua bunyi betul betul depan umah aku.Pantang nampak aku rehat,time tu la nak ramai ramai main mercun.
[Mercun bola]

[Mercun naga]

Dalam hati aku,aku da bertekad,budak budak ni perlu diberi "tazkirah maghrib dalam bahasa Melaka" sikit,baru diorang nak faham.Lalu aku mengumpul segenap kekuatan hasil pencernaan nasi ayam tadi,lalu..

"Oiiit budak................................Eh bang,buat apa tu?"

"Takde pape.Main main mercun je"

"Owh.Ok ok.Elok elok main tu"

Aku segera masuk kembali ke dalam rumah.

Sekali BAPAK orang daaa yang main mercun.Cis cis cis.

Tak dapat den nak nolong.Huhuhu.Takyah lah main main mercun ni.Bahaya.Aku dah nak 4tahun tinggalkan mercun ni.Meriah je Ramadhan + Syawal aku.

note:Aku tak dapat bayangkan,kalau ada BAPAK orang masuk TV3(Buletin Utama) sebab jari putus main mercun
note:note:dari bakar duit beli mercun,baik belanja aku buka puasa takpun belanja aku baju raya pun jadi la.
note:note:note:Sapa nak pakai free sms and call aku ni?Tak terguna pun

Wallahuallam

Blogger Templates
Muhammad Aminuddin Ishak
Taman Pulau Gadong Jaya

"Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin"[51:55]

14 comments:

Abu Huzaifah said...

aku baru je ar beli mercun,

Amin Baek said...

Abu:

jgn aku nampk muka ko kt buletin utama da a..haha

akuadablog said...

promosi jualan murah2,haha

1set, naga+gasing=$45

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

assalam.
bapak budak ek..
tu ah pasal.
ape faedah maen mercun tah..
same la kite..
dah hampir 5 tahun gak tinggalkan mercun.
dah xrase best maen mercun..
;)

Amin Baek said...

shafiq:

woi..promosi kt sini plak..ceh..haha
kasi aku free,aku ambk a..
pastu jual balik..hahah

Amin Baek said...

akim:

salam..haha
tu la pasal..ingt da besar2 cmtu,matang a skit..
rupa join sekaki ngan dak2 yg lain..ceh..haha

tu a..dlu ske dgr2 bunyi mercun..tp skang,agak anti skit..hehe

Fareast Al Muhandisu said...

haha.. mangkuk punya bapak

kat ganu aritu dah sorg anak kpd bapak yg jual mercun hilang otak..

littleantzz said...

jangan ade yg heart attack sude...

aisy da sumbt telinga pon bnyi mrcun tu kedengarn lg...

p/s: pernah mse kecik2 dulu jirn pasang mercun papan yg orang cina pasang mse chinese new year, ala, yg wne merah tu...adesss...kepanasan hti dn telinga...kalau pasang satu papan je xpe, ni berpapan2....@_@

huisy....hormati jiran anda....

.sYaFiQ. said...

haha..lawak la akh..
ana berminat ngan words tazkirah melaka 2..
xprnh pon dgr dr ntum..huhu..
ala apa salahnya bapak bdk main..
mngenang memori lama..hehe

Amin Baek said...

faris:

hahah..
tu la pasal..

kt ganu,xpasal2 ilang anak..nasb dia serah diri..huhu

Amin Baek said...

litleantzz:

mak den,salu tkejut2 dgr bunyi mercun dorang ni..ish3..

bakar mercun dalam umah sndri la..br tak kco orang..hahah..

tbakar umah kang..

Amin Baek said...

syafiq bapak:

hahaha..
tazkirah melaka tu,pada waktu2 tertentu je boleh terkeluar..keh3..

ceh..byk2 memori,mende bahaya gak nak buat..ish3

Hazwan Arif said...

seorang bapak budak kehilangan jari akibat main mercun--->mmg klaka kalo dgr dlm berita

Amin Baek said...

hazwan arif:

tu la pasal..ada jadi bahan gelak je kang..haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails