Sep 1, 2010

~Cukup haul~



Aku sudah dewasa!!!Yeah!!..Haha.

Alhamdulillah.Kini aku sudah mengikut jejak langkah kawan kawan ku yang lain,untuk bergelar seorang remaja(belia) berumur 21 tahun.Syukur 1Sept ini jatuh di bulan Ramadhan,bulan barokah.Sebelum ini,pernah juga menyambut hari jadi di hari pertama Ramadhan dan hari Isra’ Mikraj

Kejap je masa berlalu.Pejam celik pejam celik,sudah pun berusia 21 tahun.Nampaknya,jangka hayat aku juga semakin pendek di sebalik pertambahan umur ini.Ini adalah sebuah reality yang semua orang akan hadapi.Tiada jalan alternatif untuk mengelak semua ini dari terjadi.Bekalan perlu ditambah lagi untuk menghadapi hari “permulaan” itu nanti.”Permulaan” kepada penilaian semua usaha dan amal semasa di tempat persinggahan ini

“Dan tiadalah kehidupan dunia ini selain dari main main sahaja dan senda gurau belaka.Dan sungguh kampung akhirat itu lebih baik bagi orang yang bertaqwa.Maka tidakkah kamu memahaminya”[6:32]

Seperti kebiasaannya,tiada apa yang dirai pada 1September ini .Bagi aku,cukuplah jika orang tersayang di samping aku mengingatinya,iaitu keluargaku.Dan aku bersyukur kerana masih ada teman yang mengingati tarikh ulang tahun kewujudan aku di muka bumi ini.Terima kasih pada kawan kawan dari UTP,dari MOZAC dan SK Peringgit juga.Terharu aku ada kawan wish 11.51pm,31Ogos..Hehe.

[SK Peringgit]

[MOZAC 0206]

[5ALPHA06]

[Segelintir UTP JAN07]

Kenanganku
Bila menyorot kembali zaman zaman kecil dahulu,tergelak pula teringat kenangan kenangannya.Dulu semasa di perhimpunan sekolah, cikgu bertugas selalu memanggil nama nama anak merdeka(yang dilahirkan 31Ogos),dan aku pula lahir sehari selepas tarikh itu.Cemburu la juga kan.Kadang ada antara mereka yang mendapat hadiah dan sebagainya.

Jadi,untuk mengurangkan kecemburuan itu,terbitlah sebuah cerita..

Begini ceritanya…

Permulaan cerita

Sewaktu ibuku sarat mengandung,waktu itu sudah masuk 31 Ogos 1989.Ibuku dengan selambanya makan nasi dan telur untuk mengisi perutnya yang lapar.Makan ,kunyah ,minum.(Dulu masih tiada putar jilat celup).Tiba-tiba…

PZ:Abang,perut tiba tiba senak ni..Rasa macam nak terkeluar da budak ini(sambil memegang perut)

IA:Eh,alamak.Yeke.Ok Ok.Jom kita ke hospital sekarang

Lalu En.Ishak Amin dengan segera membawa ibuku ke Hospital Besar Melaka yang ketika itu,tidaklah besar mana.Hati mereka berbunga bunga kerana bakal mendapat anak ketiga yang hensem dan tough ditambah pula di hari kemerdekaan.Setibanya dihospital….

IA:Encik,isteri saya ni da nak bersalin.Dah menendang nendang gaya Ronaldo(Brazil) dah budak dalam tu.Cepat cepat cik


MA:Owh.Yeke?Hurm.Hari ni kan Hari Kemerdekaan cik.Encik tahu tak?(sambil merenung ke dalam mata Encik Ishak)

IA:Mestilah tahu.Anak saya bakal jadi anak merdeka.Yeah!(sambil melompat kegembiraan)

MA:Baguslah tahu.Disebabkan itu,semua doctor dan jururawat jururawat bercuti hari ini.Hospital pun akan ditutup.Shut down hari ni.Jadi,isteri encik kena bersalin esok lah.Boleh?


IA:Laah.Doktor pun nak cuti ke?Ceh.Hampes.Ok la Ok la.Esok saya datang balik.(sambil mengenggam penumbuk)

Lalu pulanglah En Ishak Amin dan Pn Zaliha ke rumah mereka.Dan alhamdulillah,keesokkan harinya,anak mereka yang comel,iaitu aku,Muhammad Aminuddin Ishak,telah berjaya dilahirkan dengan selamatnya.Alhamdulillah.Haha

End of story

Haaa.Itulah cerita yang aku bawakan kenapa aku tak jadi anak merdeka,dan sebab cerita itulah ramai kawan kawan di sekolah rendah,masih ingat tarikh lahir aku.Kah3.Bagus gak buat camni kan?Baru ramai ingat birthday kita.Hoho

Hadiah yang diterima?

Aku ni jenis yang tak mengharap hadiah sangat(yela tu..hehe).Memang jaranglah terima hadiah sempena 1September ni.Tapi yang aku ingat,di antaranya :

Sabun mandi-->Yang ni masa sekolah rendah.Da tak ingat la sapa yang bagi.Tapi terharu gak la..haha

Kodok-->Yang ni masa sekolah menengah.Ada seorang katak sahabat aku yang sengal kasi.Hahaha.


Ni semua masa masa dulu a.Tapi kalau ada orang nak bagi aku hadiah,aku terima je.Kalau dapat iPhone pun,cukuplah.Hahaha.

Azam baru

Aku memang suka buat azam azam baru ni.Hehe.Tapi terbuat or tak je yang kita tak tahu tu.Antara azam  baru yang sempat difikirkan.::


  • Menjadi anak yang baik buat ibubapaku
  • Menjadi orang yang bermanfaat buat orang yang lain
  • Memperbaiki amal dan menjaga mutabaah(nak nak 10malam terakhir ni)
  • Menjadi insan yang lebih matang
  • Menjaga tatacara perbualan 
  • Mengurangkan spam(haha)
  • Menulis agar dapat menjadi manfaat walaupun sedikit(Ayat Quran,hadith,dsb)
  • Mendaftar dengan Suruhanjaya Pilihan Raya(da cukup umur/tempoh/haul.-tajuk post)


Ini antara beberapa azam aku lah.Nanti akan diupdate lagi.Whoa!!.Hehe

Konklusi
Gembira memang la gembira,bila kita semakin membesar.Semestinya gembira bila dapat rasa apa yang kita fikirkan sewaktu belum cukup umur.Akan tetapi,perlu diingat,bahawa tanggungjawab makin bertambah.Tanggungjawab pada agama,negara,ibubapa,masyarakat dan sudah tentunya tanggungjawab pada diri sendiri.Teringat balik pada kata kata tokoh gerakan Islam tersohor,Ikhwanul Muslimin(Muslim Neighbourhood),Imam Hassan Al Banna,”..kewajipan yang kamu perlu lakukan lebih banyak dari masa yang kamu ada..”.Jadi,sudah tentulah lebih banyak pengorbanan yang perlu dilakukan demi memenuhi tuntutan semua tanggungjawab tersebut.Jadi,aku mulakan umur yang baru ini dengan memohon maghfirah dari Allah dan ampun dan maaf dari semua yang membaca blog picisan ini,dan mohon doa kamu semua agar aku lebih kuat menghadapi kehidupan serba mencabar ini.

note:Terima kasih pada kawan kawan yang wish.Aku terharu
note:note:Mari mencari malam yang baik >1000bulan..Malam ni malam ke 23..ada can..haha..

Whoa!

Wallahuallam

Blogger Templates
Muhammad Aminuddin Ishak(yang dewasa)
Possehl Electronics Sdn Bhd

8 comments:

Slave of Almighty said...

Salam akh..

Cukup haul?? Haha, lawak pla mndgrnya.

Apapun, selamat hari jadi ana ucapkan.. Alhamdulillah, bln Ramadhan spuluh mlm trakhir pla tu.. huhu.. Ana doakn cita2 enta tcapai smuanya.. Aminn

ibnu ghazali said...

oh..encik amin baek..

selamat hari jadi~

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

assalam..
dah 21 tahun upe nye..
selamat mengundi ye..
ape2 pon selamat hari jadi..
maaf la lambat ucap selamat..
insyaallah kite dpt cari malam seribu bulan kalo ade usaha..
nak tdo dah ni..
selamat beribadat..
:)

Amin Baek said...

SOA:

hahaha..lawak la gak..keh3..
terima kasih2..mudah mudaha dipermudahkan urusan..mencuba yg terbaek untuk yg terakhir ni..moga yg tbaek tuk nta gak..

Amin Baek said...

ibn ghazali:

en zubair,terima kasih ye..hehe

Amin Baek said...

Akim:

salam..
thanx for the wish..
insyaallah..mudah mudahan..
tekad kn hasrat..insyaallah

adib best said...

hehehehe,.

assalamualaikum encik amin dewasa..
smoga peningkatan usia slari dgn amal.. insyaAllah ^_^

Amin Baek said...

adib xbest:

wasalam..kah3..terima kasih..
insyaallah..amin~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails