Sep 7, 2010

~Kau Rasis!!~


Owh.Tajuk post kontroversi.

Rasis?
Haha.

Rasanya selepas 1969 dulu,lama kita tak dengar this word kan?Jika ada pun,mungkin isu terpencil.Hidup aman damai je.Rasanya,kalau 1Malaysia diperkenalkan,sesuainya slogan ini ialah pada masa yang lampau.Pasca Tragedi 13Mei 1969.Dan bukan sekarang

Tapi betulkah semua rasis?Sebut Melayu,Rasis,sebut Cina,rasis,sebut India,Rasis,dan pelbagai lagi kaum la.(banyak nak ditaip).

Isu ni sebenarnya menjadi semakin hangat apabila semakin tiada perasaan hormat di antara satu sama lain.Ye la.Maki hamun,kutuk orang,dan sebagainya.Memang payah.Ditambah pula kehadiran facebook sekarang.Komen je sukahati yang kita nak.Agak agak da kantoi,deactivate/delete.Senang..

Dari ruangan Facebook juga,aku terjumpa komen komen seperti di bawah.Rasiskah mereka?Ayuh baca.
Grrr...








[Sila klik untuk tumbesaran lebih sihat]

Sudah baca komen "Adrian"??

Perkara ini kita boleh elak kawan kawan.Tanamkan rasa hormat.Melayu hormat Cina,Cina hormat Melayu,Melayu hormat India,India hormat Cina dan seterusnya.Jika sikap ini dapat ditanam,insyaallah tiada masalah lagi.

Sudah berapa lama negara kita dikenali kerana aman damai walaupun masyarakat berbilang bangsa@masyarakat majmuk.Takkan disebabkan perkara remeh,kita hancurkan semuanya?

Seperti ada di dalam komen,ada seorang Chinese yang mengatakan mereka diejek terlebih dahulu,kerana mereka Chinese dan disuruh balik ke China oleh rakan rakannya.Ini mungkin gurauan bagi rakan mereka itu,tetapi semacam satu penghinaan kepada chinese tersebut.Jadi?Gurau tu biarlah berpada pada.

Moga keamanan Malaysia akan terus kekal,walaupun pada zahirnya,nampak ada pihak pihak tertentu sentiasa membakar api perkauman,supaya Malaysia ini berpecah belah.

"Wahai manusia!Sungguh ,Kami telah jadikan kamu dari seorang laki laki dan seorang perempuan ,kemudian Kami jadikan kamu berbangsa bangsa dan bersuku suku agar kamu saling mengenal.."[49:13]

note:Ajarlah anak kita nilai hormat menghormati ini,walaupun berbeza bangsa dan agama.
note:note:Lapang je dada baca komen di atas bukan?Setelah selalu baca komen komen yang menyakitkan hati dan dada.
note:note:note:PEACE!!

Wallahuallam

Blogger Templates
Muhammad Aminuddin Ishak
Taman Pulau Gadong Jaya

"Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin"[51:55]

8 comments:

Hazwan Arif said...

malaysia smkin tdk aman krn wujud golongan yg pentingkan diri..mengapi-api kan semangat perpaduan..tp kat Penang racist giler Y_Y

ibnusina said...

Salam..ana ada kawan cina..dia bgs..tu je nak cite..huhu..selamat hari raya aidilfitri..

Amin Baek said...

hazwan arif:

makin lama rasa,semakin panas la pulak malaysia ni

harap sangat tiada perkara yang mencetuskan peristiwa seperti 13mei yg lepas..

Penang?Yeke liau??
byk baca artikel penang bakal jadi sgpore...wallahuallam la..

Amin Baek said...

ibnusina:

salam..gud2..sama la..ada kawan india dr skolah ke U..dharveen namanya..respek sama dia..org respek dia,dia pn respek sama org..nice..

slamat bhari raya juga..hehe

Jamal Rafaie said...

Family saya orang BN..

Dan saya banyak bergaul dengan orang2 PR..

Apa yang saya perhatikan, kita jangan terlalu terikat dengan soal kepartian. Jika terikat, maka semua yang parti kita buat betul, pasti lawan buat salah..


Jika Amin perhatikan, mengapa yang bergaduh sekarang ni parti UMNO dan PAS? MCA tak gaduh pun dengan DAP.. Semuanya sebab hati yang dah kotor.. Hemm..


Orang2 PR kata orang BN asyik baca Utusan je, sume fitnah katanya.. Saya pun pelik, orang2 PR bukan ke baca Harakah dan Suara Keadilan? Jadi? Mengapa kata Utusan suke fitnah?

Pasal toleransi antara kaum ni, saya teringat dengan jiran saya masa kecik2 dulu, kami berlainan kaum, tapi boleh main sorok2 sama2 dulu.. hehe.. Sekarang pun masih ok tak gaduh2.. Yang gaduh ni sebab adanya pihak2 yang sengaja cari pasal!!

Amin Baek said...

jamal:

ye betul..
kalau nak diharapkan parti politik,
even satu mende yang baik pn,aku sdaya upaya diburuk2 kan oleh pihak lawan..

itulah..ada je kawan dari chinese n india..most of them all nice..tp ada yang kt fb tu,sampai memaki hamun semua..ish3..T_T

ImanCo said...

bak kate fazilah come tu me...

org yang suke marah2 ni naik gilenye cepat... huhuhuhu

Amin Baek said...

ImancO:

Hahaha..fadzilah come to me..
nice...haha..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails