Sep 20, 2010

~Kegilaan Internship~


Hari ini 20 September.Akhirnya berakhirlah cuti panjang yang mendamaikan.Dan bermulanya sesi baru internship.Malasnya..

Masuk minggu ini,ialah minggu ke 16 sesi internship aku di Possehl Electronics Melaka.Sedar tak sedar,sudah 50% daripada tempoh praktikalku telah aku jalani.Total minggu ialah 32 minggu.

Bertindak sebagai trainee di tempat yang pertama kalinya mengambil student dari UTP,bukanlah suatu yang mudah.Ketiadaan sebuah sistem yang standard menyebabkan keempat student dari UTP menjalani kehidupan yang agak berbeza.Ada yang bekerja seperti pekerja yang lain,maksudnya ada daily work,ada yang menunggu projek projek dari supervisor dan ada juga yang mengambil kesempatan untuk belajar benda benda tiada kena mengena dengan departmentnya.

Pada awalnya,aku sekadar menantikan projek projek daripada supervisor aku.Dan mostly projek dijalankan dalam labscale.Dan ada masa masanya,waktu aku begitu lapang,kerana tiada kerja.Hehe.Jadi kerja aku,adalah menyepam di Google Group Cheme Jan 07 dan juga membaca blog blog di komputer yang disediakan.

Pabila aku mula terasa bosan,aku meyelak note note berkenaan proses di dalam plant.Menyelak ok..Bukan membaca.Hahaha.Dan ada ketikanya,ini lah yang berlaku



Bosan tak ingat terutama di waktu pagi tu.Huhu.Jadi terhasillah karya yang menakjubkan ini.Haha.Sebenar banyak je lagi conteng conteng tapi cukuplah ini tuk diuploadkan.Haha.

Dan pasca raya ini,aku ingatkan rutin seperti biasa.Hanya menunggu sahaja kerja dari bos.Tetapi disebabkan beberapa lab assistant telah resign,maka aku ditugaskan untuk membekap(back up) tenaga kerja di lab dengan melakukan Daily Lab Analysis.Awal awal cam rilek je a.Sempoi je buat.Tapi rupanya,fuh.Serius banyak gila.Terasa penat pulak hari ni.

Moga moga,internship ini akan berakhir dengan cepat.Haha.Tapi besnya intern ni,duit masuk + takde test + dapat duduk rumah.Hoho.Nasihat aku kepada kanak kanak yang bakal menjalani latihan industri ini,jalani lah kehidupan student kamu sekarang puas puas,tak perlu lah menunggu nunggu kan saat internship ni.Ia akan tiba juga.Macam aku dulu,punya lah tak sabar sabar,sekali da kerja,nak belajar balik a pulak.Haha.Cuti pun pendek pendek je a.Huhu.Tak syok.

Sekian sahaja karutan dari aku untuk ~CoretanKu~.

note:Keadaan letih baru balik kerja.
note:note:Bila la nak cuti panjang panjang lagi..

Wallahuallam

Blogger Templates
Muhammad Aminuddin Ishak
Taman Pulau Gadong Jaya

10 comments:

IrshadBanuri said...

haha...
tepat skali apa yong ko tulis tuh amin.
cuti sket je...
duk U lg best.

Syazwan Zubir said...

x sabar nak balik utp..main futsal =p

Amin Baek said...

icad:

tu a pasal..orang lain cuti..kita kene keje..arggghh...

Amin Baek said...

syaz:

hahaha..ceh..ingt futsal je ko..ish3..hehe

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

assalam.
lame dah x jenguk sini.
ape khabar?
dah abes cuti rase nak cuti lg kan.
huhuuhu..

syida said...

ak rse nk blik UTP n tamatkn internship skrg.. huhuhuhuhu

SaP said...

nk balik UTP
kamon!!
kalau bosan men kapal terbang min
trend zaman baru
:D

Amin Baek said...

akim:

salam...alhamdulillah..sihat2 sj dan makin sihat..hahhaa

tu la pasl..kejap je cuti rasanya..

Amin Baek said...

syida:

moh2 balik UTP..intern xsyok..haha

Amin Baek said...

sap:

waiting tukbalik UTP..
coi...komp kt ofis,lembab gle..
haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails