Jul 2, 2011

~Empty House~


Masih ingat perihal cerita box office yang menjadi fenomena di seluruh negara?Hantu Kak Limah Balik Rumah.Macam macam trademark dari filem itu diguna pakai oleh masyarakat.Tak kira apa jua lapisan,dari lapisan remaja,belia,profesional,mahupun ustaz uztaz


"Kita bakor je"
"Nampak benor nipunya"
"Sapa setuju,sila angkat macam saya"(jadi, lenggokkan tangan anda sekarang..Hehe)

dan macam macam lagi.

Filem ini mengisahkan bagaimana rumah yang diduduki oleh Kak Limah ini.Adalah sebuah rumah yang kosong atau jika di dalam English Education,disebut Empty House.Rumah kosong biasa sahaja dimaksudkan kepada rumah yang berhantu,scary dan sebagainya.Dalam filem tersebut,di dalam rumah kosong ,hingga ada mayat yang mereput tetapi tidak diketahui orang ramai.Ye lah.Rumah pun sudah kosong.Tiada yang ambil peduli.

Jadi,apa yang saya nak cuba kaitkan di sini,jangan sesekali membiarkan rumah kita menjadi rumah yang kosong.Kerana apa?

Rasulullah pernah bersabda
"Sesungguhnya orang yang tiada langsung membaca Al Quran umpama rumah yang kosong"[Rawahu Tirmizi]


Begitulah Rasulullah memperumpamakan orang yang tidak membaca Al Quran.Rumah yang kosong.KOSONG.

Inilah sesuatu yang perlu kita elak.Walaupun hakikatnya,seperti yang disebut oleh khatib di Masjid AnNur,UTP,ramai yang telah menukarkan fungsi sebuah Al Quran.Ubah macam mana tu?

Al Quran kini sekadar menjadi barang hantaran perkahwinan.
Al Quran kini sekadar menjadi penghias di dinding
Al Quran kini menjadi sekadar kitab untuk menghalau makhluk halus
Al Quran disucikan sehingga diletak di tempat tinggi,sehingga akhirnya tidak terusik sehingga berhabuk


Amat amatlah rugi.

"Sungguh Al Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang paling lurus dan memberi kabar gembira kepada orang mukmin yang mengerjakan kebajikan bahawa mereka akan mendapat pahala yang besar"[17:9]

Inilah hakikat Al Quran,untuk memberi petunjuk ke jalan yang lurus.Rasulullah juga pernah bersabda,"Kamu tidak akan sesat selagi kamu berpegang kepada 2 perkara iaitu Al Quran dan Sunnah.

Kita sekarang hanya tinggal kurang dari sebulan untuk menghadapi Ramadhan,bulan penuh barokah,penuh dengan kenikmatan.Justeru,persiapkanlah diri kita dengan ibadah ibadah rutin.Dari Subuh berjemaah,Al Quran dan sebagainya.Cuba target baca sebanyak yang mampu.1juzu'.Jika tidak mampu,buat yang mana mampu dahulu.Mudah mudahan akan menjadikan diri kita menjadi lebih baik dan mencapai objektif puasa,iaitu agar kita bertaqwa.

"Bacalah olehmu semua akan Al Quran itu sebab Al Quran itu akan datang pada hari kiamat sebagai sesuatu yang dapat memberikan syafaat-yakni pertolongan kepada orang orang yang mempunyainya"[Rawahu Muslim]

"Orang yang membaca Al Quran dan ia sudah mahir dengan bacaannya itu,maka ia adalah beserta para malaikat utusan Allah yang mulia lagi sangat berbakti sedang orang yang membacanya Al Quran dan berbolak balik dalam bacaanya yakni tidak lancar,juga merasakan kesukaran diwaktu membacanya,maka ia dapat memperoleh 2pahala"[Mutatafaq'alaih]

Jadi seharusnya,tidak lancar membaca tidak harus dijadikan alasan utnuk tidak membaca.Mari menjadi buah jeruk utrujah,yang baunya enak dan rasanya pun enak,yang diumpamakan nabi kepada orang mukmin yang suka membaca Al Quran.

Semoga Al Quran menjadi sahabat karib kita di dunia,di dalam kubur mahupun di akhirat kelak.Amin~

"Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang orang mukmin"[51:55]

5 comments:

Hazwan Arif said...

ce buat survey, brape ramai studnt islam utp yg ade simpan quran dlm bilik..ikut pemerhatian aku la, ramai yg xde quran..yg ade plak x semestinya bace huhu

Amin Baek said...

hazwan arif:

aah eh..buat survey..nice gak tu..

hurm..persepsi masyarakat,baca quran time kematian,malam jumaat..herm.

Nasrullah Jaafar said...

Buat survey..
pastu post kat blog...
siyes perform! (^_^)

Ibnu_ghazali said...

a'ahlah.. kena buat survey.

mantop2..

jazakallahu khair akh atas perkongsian~

shahniz89 said...

semoga kita semua sempat bertemu dengan ramadhan tahun nie..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails