Jul 20, 2011

~Menggapai cinta itu~

Entah kenapa,hari ini aku terjumpa banyak blog blog dan artikel yang mengisahkan perihal cinta.Hebat kisah kisahnya.Terinspirasi pun ada.

Jadi,ingin juga aku berkongsi perihal cinta ini kepada pembaca blog ini,(anggap macam ada.haha) terutamanya cinta agung,cinta abadi,cinta pada yang Satu.

Dari buku Hati Sebening Mata Air,karangan Amru Khalid,ada memberi beberapa panduan untuk kita menggapai kecintaan Allah.Kenapa perlu cinta Allah ini?Kerana,jika tiada cinta Allah,we are nothing.Sepertinya jika kita mencipta sebuah robot,tetapi kita tiada rasa cinta dan tidak menghargainya apakah mungkin robot itu terus survive?Bagaiman dengan baterinya?Programmingnya?Banyaklah lagi jika hendak dianalogikan.Alhamdulilllah,dapat juga dikongsikan dalam halaqah ke bawah baru baru ini.Moga moga bermanfaat buat diri ini dan pembaca sekalian.

Menggapai Kecintaan Allah

  • Jangan terus menerus berbuat maksiat
Fitrah manusia yang sering berbuat maksiat.Akan tetapi harus diingat,kita tidak boleh terus menerus bermaksiat kepada Allah.Sentiasalah bertaubat.Mesti bertaubat.Allah berfirman dalam Surah Al Imran,

"Dan bersegeralah mencari ampunan dari Tuhanmu dan dapatkan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang bertaqwa."[3:133]

Syaitan tidak akan pernah berhenti menganggu keturunan Adam.Syaitan berjanji akan terus menerus menggoda menganggu kita agar kita berpaling pada suruhan Allah.

"Dan jika syaitan datang menggodamu,maka berlindunglah kepada Allah.Sungguh Dia Maha Mendengar,Maha Mengetahui..Sesungguhnya orang orang yang bertaqwa apabila mereka dibayangi bayangi pikiran jahat dari setan,mereka pun segera mengingat Allah,maka ketika itu juga mereka melihat kesalahan kesalahan mereka"[Surah Al A'raf]

  • Segeralah meninggalkan teman yang jelek.Jelek di sini bermaksud orang yang selalu berbuat yang sia sia dan mengajak kita untuk selalu bermaksiat
Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar, atau mendapat bau busuk"[Rawahu Bukhari]

  • Kerjakanlah solat lima waktu tepat pada waktunya dan lakukan ia terus menerus hingga satu bulan(pada peringkat permulaan)
Rasulluah pernah ditanya oleh sahabat "Ya Rasulullah,apakah amalan yang paling disukai oleh Allah?"Maka jawab Rasulullah " Solat di awal waktu"[Hadith]

  • Mulakan solat jemaah di masjid untuk satu waktu solat,kemudiannya dua dan seterusnya.Jangan lakukan secara sekaligus.Nasihat ini adalah untuk para pemula
  • Perbanyakkan mengingati Allah,dan banyakkan berdoa agar diperteguhkan dari sebarang maksiat.Kerana dengan mengingati Allah juga,hati kita bisa menjadi tenang.Subhanallah
  • Hafalkan juz amma' dan kerjakan solat malam sambil menghafalkannya.Jika fakta fakta Malaysia Studies,formula formula Trasport Phenomena di dalam kepala,apatah lagi ayat Al Quran.Pasti boleh!.Dan jangan lupa,datangilah majlis majlis ilmu.Banyak majlis ilmu yang membuka kepada sesiapa yang ingin hadir.
  • Bergaullah dengan teman teman yang sholih,agar nanti mereka dapat memperingatkan kita jika kita terlanjur perbuatan dan bermaksiat
"Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang orang mukmin"[51:55]
  • Bicaralah agama dengan teman teman kita,lalu ajaklah mereka ke arah kebaikan.Berpeganglah pada sabda nabi "sampaikanlah daripada ku walau sepotong ayat".Mungkin agak janggal untuk kita memulakan.Tapi,gunakan kebijaksaan kita.Sebagai contoh,dari perkongsian dalam halaqah hari tu,jika seseorang menyebut "What the Hell" mungkin kita boleh menyampuk dengan menyahut "what is hell".Kemudian sambungkan dengan perkongsian mengenai "hell" itu.Hehe.
Ayuh mentransformasi diri apatah lagi Ramadhan kini kian hampir.Mari memperbaiki amalan dan menambahbaikkan kualiti ibadah kita.Mudah mudahan Allah ridho.

ALLAH!

p/s:Untuk sesiapa yang berminat nak join majlis majlis ilmu@halaqah,boleh lah contact2.

2 comments:

firdausmuhammad said...

TERBAIK amin..

akhir2 nak grad ni, word "CINTA" jek akh.. hehehe..

InsyaAllah.. moga2 cinta ALLAH yang UTAMA di hati.. (:

Amin Baek said...

Firdaus:

Hahah..tu la pasal..
Tapi papepun,moga Cinta UTAMA lebih di hati.Mudah mudahan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails