Jul 21, 2011

~Berenang renang ke hulu~

"Berenang renang ke hulu,berakit rakit ke tepian,Bersusah susah dahulu,bersenang senang kemudian"

Wow.Aku menggunakan pepatah melayu di blog ini.Nampak macam penggemar sastera la pulak.Haha.

Sebenarnya,tujuan posting ini hanya untuk share sedikit aktiviti aku sejak kebelakangan ini.Disebabkan aku kekurangan kelas,makanya aku mempunyai sedikit lebihan masa untuk dihabiskan bersama kawan.

Di mana?

Kolam Renang!!

Hahaha.Mengambil sedikit ibrah dari sebuah hadith yang disabdakan oleh Uswah Hasanah kita

"Ajarlah anak anakmu 3 perkara iaitu berenang,memanah dan juga menunggang kuda"

Untuk memulakan dengan langkah pertama,aku bermula dengan sesuatu yang paling dekat iaitu berenang.Aku tak pandai berenang pun sebelum ni,cuma berendam dan menyelam(tambah kayuh sikit2..haha).Justeru,aku sudah menanamkan tekad,untuk aku pandai/boleh berenang sebelum aku grad!Nanti if da grad,sah sahlah susah sikit nak pergi berenang segala bagai kan.

Ini serius!

Hahaha.Sejak kebelakangan ni,memang salu je aku pergi swimming pool ngan dak dak umah,Adi,Kamil,Syafiq,Din,dan ahli yang baru Sap Atan.Hoho.Syukur juga sedikit sebanyak berjaya membaiki diri dalam teknik berenang.


Bagi dak dak CJ7,jom lah join gak.Kita buat event berenang beramai ramai.Haha.

Berkenaan dengan hadith berkenaan,aku ada terbaca artikel di mana semakin menghampiri hari kiamat,akan berlaku perubahan pada bumi di mana signal signal elektromagnetik,dan yang lain lain tu takkan dapat digunakan lagi.So,senjata senjata canggih yang menggunakan asas signal signal tersebut menjadi nothing.So,kekuatan manusia ketika itu,kembali kepada diri sendiri,tiada pergantungan pada senjata canggih lagi.Jadi tidak rugi untuk kita pandai berenang,memanah,dan menunggang kuda.Mungkin menjadi advantage yang besar buat kita kelak.

"Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang orang mukmin"[51:55]

6 comments:

blog-tips-kurus said...

masih gagal nak floating & berenang.. :(

Amin Baek said...

heheh..xpe..leh blatih lg..hehe

Hariz Khair Ad-Deen said...

"Berenang renang ke hulu,berakit rakit ke tepian,Bersusah susah dahulu,bersenang senang kemudian"

pepatah yg nta gna ni, mmg cm nice je, ngn post.. haha

brenang2 ke hulu~

shahniz said...

lepas blajar brenang leh blajar back flip plak ok..huhu..

Amin Baek said...

hariz:

hehe..tu la..kena2 je ngan pepatah..

Amin Baek said...

shahniz:

ahaha..da advance da gtu..heehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails