Aug 22, 2011

~Ada hikmahnya~

Syukur.Hari ini selesai dua perkara yang membebankan kepala beberapa hari kebelakangan ni.EIS Test dan juga Interim report FYP.

Minggu ini merupakan minggu akhir bagi semester pembelajaran di UTP,dan juga minggu terakhir Ramadhan kita.Justeru,bermaksud,Cuti Raya pelajar UTP juga merupakan minggu untuk study week.Memang terbaik jadualnya.-_-

Minggu minggu terakhir ni pasti menjadi satu tempoh masa menyukarkan bagi pelajar pelajar.Himpunan test dan projek perlu dihantar.Tak lupa juga lambakan report yang perlu disetelkan.Begitu juga aku.Sebelum hari,pelbagai perkara masuk dalam kepala.EIS test,FYP report,FYDP individual design yang seolah olah tidak luak walaupun meluangkan masa berjam jam menghadapnya.Bila aku memikirkannya secara serentak,maka otak menjadi begitu serabut.

[Dahsyat punya subjek]

Untuk individual design,aku telah memilih untuk merekabentuk reactor yakni Primary Reformer.Pelbagai bahan dicari,rujukan di'google' dan beberapa sample report senior dijadikan koleksi sebagai persediaan mendesign.Setelah beberapa hari berjuang,tiba tiba,aku tersangkut.Software yang digunakan ketika itu,Polymath tidak dapat menyelesaikan equation yang dimasukkan.Dan aku mengambil hampir separuh hari untuk troubleshoot,tetapi masih tidak dapat diselesaikan.Habislah masa aku untuk sesuatu yang tidak ada progress.

Dan ketika inilah,secara seriusnya aku cakap,kepala aku bagaikan sangat sangat ditekan.Pelbagai perkara mula menerjah masuk.Bolehlah aku katakan,sepertinya aku sudah give up,melemah,down dan macam macam lagi term boleh diberikan.Tiba tiba pula,ada perkara adhoc pula masuk,EIS replacement class on SATURDAY(Yes.It is Saturday),serba salah antara program iktikaf di Ipoh,program di Gelung Pepuyu.Sangat sangat stress hingga menyebabkan emosi terganggu.

Mujur tak lama kemudian,waktu solat Asar masuk.Dan terus aku bergerak ke Surau V3 untuk mengambil tempat.Dalam perjalanan,tujuan aku untuk bersolat dan menenangkan diri.Usai solat,aku teruskan dengan bacaan Quran.Dan alhamdulillah,hati semakin tenang.Walaupun kerja berlambak lambak lagi di atas,tapi aku rasa semakin lega.Aku juga sempat mentadabbur berulang kali,ayat yang biasa aku gunakan semasa halaqah  iaitu:

"Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah,niscaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya,dan Dia yang memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka sangka.Dan barangsiapa bertawakal kepada Allah,niscaya Allah akan mencukupkan keperluannya.Sesungguhnya Allah melaksanakan urusanNya.Sungguh Allah telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu"[65:2-3]

Bila da rasa emosi stabil sikit,baru aku naik semula ke bilik dan meneruskan kerja,sebelum bergerak ke Gelung Pepuyu.Dan subhanallah,bagaikan terus dimakbulkan,aku rasa seolah olah terus Allah memberi jalan keluar atas kekusutan yang aku hadapi.FYDPmate aku tahulah apa yang aku maksudkan.Tetapi,sangat sangat bersyukur kepada Allah.

Maaf atas cerita yang cukup panjang,tetapi apa yang nak disampaikan di sini,bila ada masalah,jangan segan,jangan malu,teruslah direct kepada Allah.Insyaallah Allah akan bantu.Jika tidak secara direct,pasti ada   melalui sesuatu yang lain.

Alhamdulillah,kita disampaikan ke 10 malam terakhir.Justeru,gunalah masa sebaiknya.Penuhkan malam malam kita dengan ibadah ibadah.Jangan jadikan kesibukan untuk kita mengabaikan ibadah.

note:Jom iktikaf di masjid.Sahur disediakan.Sedap sedap woo.Haha

4 comments:

Hazwan Arif said...

besenye bila ada problem, aku bukak tafsir quran..dan slalunye akan terjumpa tafsiran ayat yg dpt memujuk hati secara tak sengaja..

Amin Baek said...

hazwan arif:

haa..btol2..ak pn penah bbpe kali cmtu..rasa mcm direct je ayat tu dtuju pada kita

Zanaishi said...

semoga terus kuat/tabah bila menghadapi pelbagai ujian..

Amin Baek said...

Zanaishi:

amin~..mudah mudahan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails