Nov 7, 2008

~Wanita~



:::Wanita hiasan dunia:::
:::Seindah hiasan adalah wanita solehah:::

Bismillahirrahmanirrahim..

Diri ini sekali lagi ingin publishkn post in..yg kedua dlm 1 hari..ish3..smgt sungguh..da  a time stadi week..post kali ini mengisahkn pasl wanita..terutama wanita dlm msyrkt kita..Insyaallah saya akn cuba kupas seabes baek dan agar mudah dipahami..

Mengulas bait bait kata di atas..apakah perfektif anda terhadap wanita solehah??apa pula pandangan anda terhadap wanita zaman sekarang??Cuba la tnye diri anda sendri apakah mksdnya dan apa yg anda phm tentang persoalan ini..

Saya terdetik ingin publishkn post ni sbb dlm jangka waktu yg tidak lama,ada 2 berita yg sgt2 tidak menyenangkn telah terpampang di berita akhbar..
1)Seorang remaja wanita berumur 16 tahun telah ditangkap atas kesalahan berkhalwat di hotel murah dengan berpakaian seragam sekolah..pasngan nye berumur 18 tahun dan cuba mengugut utk terjun dr bgnn untk mengelak diri ditangkap..Akhirnya dgn bantuan polis bomba ahlpsikologi,keadaan berjaya di kawal..

2)Seorang remaja perempuan mengaku telah 2 kali(not sure mayb 2 or 3) mengugurkan kandungan dan yg pertama kalinya ialah semasa berumur 10 tahun..

MasyaAllah..Inikah masyrakat negara Islam yg maju???Tetapi kemanakah menghilangnya gaya hidup dan tatatertib seorg Muslim?? Sebenarnya bukn la 2 kes shj malah hampir stiap hari ada sj kes keruntuhan akhlak seperti ini di dada akhbar..xnk ckp jauh2 la,kwn2 yg sama tmpt blajr ngan sy pasti tau kn pe yg berlaku this sem..

Golongan Wanita begitu rendah tarafnya semasa zaman jahiliah dahulu..Tidak sempat melihat Keindahan alam ciptaan Allah ini,mereka telah dikambus hidup2...Kemudian dtg lah Islam membawa chy kepada golongan ini..dan martabat dan taraf nya telah diangkat sama skali berbanding semasa zaman gelap dahulu..Tetapi,mengapa kamu pada masa kini hendak menjatuhkn  martabat itu semula wahai para wanita generasi abad ke 21..mengapa???

Seks bebas,Lesbian,Parti tari menari dan mcm2 lg la ada dimana2 shj ...pust hiburan yg menjadi tumpuan instead of majlis2 ilmu di masjid..Pakaian mereka tak usah la nk ckp..masyaAllah..klu boleh,nk tinglkn secebis kain je kt bdn dorg tu..pe ni..ble ditegur,"eh,kita da maju la..ni a baru rock"',"Ni la pakaian org2 muda ..".Bila terlihat wanita bertudung labuh pula,golongan2 ini berkata"Hek eleh,poyo a minah tu..tunjuk baek la tu","Woi kolot la lu"..Dan paling menyedihkan mereka yg berkata seperti itu namanya cukup indah..nama2 wanita mulia di dlm Islam,ada lg binti yg menunjukkan mereka itu benar2 Islam..Klu nk dipk logik,kenapa pakaian cmtu di katakn moden???Takkn dorg tak tgk cte Flinstone time zaman2 batu tu?bukn cmtu ke pakaian yg dorg pakai skang??kenapa kembali ke zaman batu klu nk moden??

Salah satu tanda2 hari kiamat ialah manusia berpakaian tp seakan2 telanjang..da jelas dan sgt2 jelas tanda itu..dgn mudah di lihat di mana2..Tidakkah mereka sedar??Tidakkah mereka takut akn balasan yg akan mereka terima kelak..yg mana menunjukkan rambut mereka,akan dibakar rambut itu..yg pasti seksaan yg sgt pedih akan menanti mereka..Bukankah lebih elok untuk menutup aurat dan mengikut ajaran Islam..dlm panduan utama kita sbg org Islam pn ada menerangkan pasl adab2 berpakaian ni..

Cuba refer AnNur{24:31}--"Dan katakanlah kepada para perempuan yg beriman agar mereka menjaga pandangan dan memelihara kemaluannya dan jgn lah menampkkn perhiasan(auratnya) kecuali yg biasa terlihat.Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerudung ke dada nya dan jgn la menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami,ayah,ayah suami mereka..............................."

Wahai kaum wanita ,bantula kami kaum lelaki untuk mengelakkn maksiat mata..Pakailah pakaian yg menepati ajaran Islam..bantulah kami..dan para lelaki tundukkan lah pngnmu..

Surah An Nur {24:30}"Katakanlah kpd laki laki yg beriman agar mereka menjaga pandanganya dan memelihara kemaluannya,yg demikian itu lebih suci bg mereka..Sungguh Allah Maha Mengetahui apa yg mereka perbuat:"

Inilah maslh yg agak ketara di kalangan masyrkt kita..Di luar negara tak ingt negara apa,mereka ada wt research..didapati pomp di sana dr umur 7 hingga 17 xslh pernah mengadakan hubungan seks dan pernah mengandung..Result dr survey yg dilakukan ialah pengaruh dr rancagan tv.Cth yg diberi Sex and The City,Friends and etc..bukn tu sj,malah cerita animasi juga diselitkan dengan adegan2 tak sepatutnya..Oleh itu,kurg2kn la tgk movie2 n crita2 dr luar ni..mereka org kafir xlain tak bukn bt mende2 tu sume just nk rosak kn fikiran kita umat Islam..Mereka tahu mereka tak mungkin mengalahkn umat Islam secara fizikal..tetapi mereka found out that kita boleh ditewaskn dengan serangan pemikaran(Ghuzwul Fikr).Sbb tu la ada movie2 ni,on9 game..Ini semua nk membuat kn kita leka dan seterusnya lupa kepada Allah..Saya juga percaya mslh2 yg timbul di Malaysia ini sendiri wujud disbbkn faktor yg sama iaitu program televisyen..dan dgn faktor2 yg lain..sy tak sempt nk ulas sume faktor nya..

Marilah umat2 Islam sume,sedarkn diri kita,muhasabah diri kita,berapa byk kali kita mengingat Allah compare to mengingtkn2 mende2 len hal2 duniawi...Ayuh masyrkt Islam sume,trutama Malaysia,jgn la kita enak dibuai keamanan dan ksengan ...tidak perasan kah kita,dikala semua negara jiran kita dilanda bencana,kita Malaysia aje yg slamt??Myanmar,China,Indon,Vietnam..mcm2 da jd...dan tidak ada sesapa yg dpt memastikan mende2 yg sama tak akan berlaku di Malaysia...Kembalilah kepada agama dan Al Quran..Insyaallah idop kita akan sentiasa diberkati..Insyaallah...

Smpi sini shj tok kali ini..Insyaallah,ada pape akan sy kongsikn..sbrg ksalahan harap dimaafi..Segala isi dibuat di atas tidak lah utk menyalhkn satu2 pihak sj atau jantina,sbnrnya merangkumi semua,cuma spesifikkn sedikit kepda wanita..Ini skdar peringtan kpd sume dan juga dri sy..harap dpt memberi sdkit input dan ksedarn insyaallah terhdp mslh yg sgt obvious skang ni..Wallahualam~~

11 comments:

Syazwan Zubir said...

mantap2..

Amin Baek said...

uhuhuh..tq2

mrs camillo said...

terkesima~~ (amin, ko tulis sendiri ye? pjgnye..tp penuh informasi)

Syafiq said...

wah...gile a min....power btol ko tulis...thanx ye 4 ur support....

Amin Baek said...

uhuh..aah mrs camillo aka zai..just tulis pe yg aku phm n nmpk je la..sapa yg vote man u kalah ni..kuang ajau a..takpe..kalah tipis je pn..hahah..

to shafiq aka macho:xlah..biasa2 jek..takpe..nama pn member

a.t.i.k.a said...

girls always get trouble... hoho.
apa nak jd dgn maknusia zmn skrg
sume dah jd mcm zaman jahiliah.
itulah sbb jika munusia x ikut lumrah alam.
"it needs two to tango".

whatever said...

ak ingin menjadi seindah hiasan itu huhu... ey amin, actly ak ni ainul... ex-classmate kt skp dulu... xsangka head prefect skang dh jd cm ni... good work! \(o^_^o)/

Amin Baek said...

huhu..ainul upenye..ingt2..thanx for visiting this blog

Hazwan Arif said...

coment aku same mcm syazwan.hehe

kerokimi said...

salam..

wahhh!!!

Amin Baek said...

hahhaa...ceh liau..tru komen org..xleh2..haha
wsalam kero

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails