Jul 6, 2009

~Bumi ini tercipta dengan sendri~

Bismilahirahmairahim

Cerita ini,tidaklah secomplete version asl,kerana aku sendari da lupa tentang bahan ini,sama ada aku baca or dengar..

Di satu hari,ada seorang lelaki yg mempercayai Allah,A telah berbuat janji dengan seorg lelaki yg tidak mempercayai tuhan,B..B mahukan penjelasan dari A yg mengatakan bumi ini dcipta oleh Allah..

Si B ni pun dok tunggu nye tunggu...tp dak A masih tak kunjung tiba..yg B ni dia merasakan yg dia sudah menang tentang isu itu.."ala dak A tu mst da takot a tu..cuak takde mende nk xplain kt aku..haha..aku menang"

Tiba2 muncul la dak A berjalan ke arah B..fyi,tok A ke tmpt B tu,memerlukan dia tok menyeberangi sungai yg besar..

Lantas B bertanya "Woi A,kenapa ko lambat a..kol bpe kita janji..ni da lewat ni tau"..

"B,aku minta maaf kerana aku lewat..bukn apa,ko pn tau,aku kene menyeberangi sungai kn nk dtg sini..td aku smpi di tebing sungai,tgk2 takde sampan lak..aku kecewa jap a..tetiba air sungai berpusar dan keluar sebatang papan demi sebatang..kemudian paku dan seterusnya semua bahan itu membentuk sebuah sampan yg cantik..dgn sampan itulah aku ke sini"

"huh..ko jgn tipu la A..xmungkin sebuah bot leh terbentuk sendiri begitu..xmungkin2..mana mungkin."balas B..

"haa..itulah jawan tuk persoaln ko..sedangkan sampan terbentuk sendiri pn ko tidak percaya,dan ko yakin pasti ada pencipta sampan itu..inikan pula bumi yg lengkap dengan pelbagai hidupan,sumber asli ,dan bumi ini sgt sempurna..jadi siapakah pencipta bumi??bolehkah ia terbentuk sendri?..maka percayalah bahawa Allah la yg mencipta bumi ini"balas A dgn penuh yakin

(dialog adalah rekaan semata2)

wallahuallam

7 comments:

tengku Anis said...

oh, aku penah dgr dalam ikim masa sekolah dulu. idea cerita yg lebih krg tapi pasal kerusi. huhu

Nurazura said...

nice story.. ko dlu penah msk story telling ek amin??hehe

Amin Baek said...

anis:yeke..hehe..aku kck2 lu tak dgr radio sgt..aku dgr org bcerita kot..adeh..

azura:huhuh..mengong la..tp memg penah masuk pn..tp kalah a..haha

ciku said...

nais story..huhu..
ko buat sdirik ek?
ad satu cite psal tukang gunting,tema cite die same ngan cite ko ni..

Amin Baek said...

hurm..xah..yg ni memg aku dgr version lbh kurg gini..

gunting rambut tu pasl 'kenapa ada org susah if Allah ada'then org tu compare kenapa org kt luar rmi rambot pnjg "tu kn??/

NajaTikaH said...

jalan cerita tak kesah mcm mana pun.

yg penting idea yg nk disampaikan.

Amin Baek said...

hehe..yup2..btul3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails