Jul 1, 2009

~Ulasan poll~

Bismillahirahmanirahim..

Post ni dpublishkan khas utk mengupas hasil undian yg telah aku selitkn di blog ku ini,terutamanya isu Kerajaan Perpaduan..Hasil drpd undian tu,majoriti memilih utk bersetuju dgn kerajaan perpaduan itu..

Aku dgn pendapt peribadi sbenarnya amat menyokong idea Kerajaan Perpaduan ini..wpon idea yg dkeluarkn oleh Presiden Pas,Hadi Awang hanyalah pendedahan dalaman di dalam muktamar PAS baru2 ni..

Negara jadi kecoh dlm 2 3 minggu berikutan kesediaan Datok Najib tuk membuka pintu tuk perundingan,kemudiannya dgn kemarahan Mursidul Am Pas terhadap Nasharuddin sehingga menyuruhnya meletakkn jwtn dan menyertai UMNO(Nasharuddin menyokong idea Hadi)

PKR dan DAP pe lagi,jd gelabah a..mereka tau mereka akan hilang byk sokongan jika rundingan antara PAS dan UMNO..jd,mereka mengadakn mesyuarat dan sekaligus menandatangani perjanjian utk setia pada Pkatan Rakyat..Akhirnya ,berkuburlah isu kerajaan perpaduan ini..senyap la seketika..tp b4 tu,Nik Aziz telah berubah pendapat dan dia bersetuju..tp dgn syarat..antara syarat nye UMNO hendaklah meminta maaf kepada PAS..

Ulasan aku:
  • Idea ini boleh menjadi titik perubahan kepada senario politik negara..Ble kesatuan ummah menjadi tunjang,ia sejajar dengan firman Allah dlm Al Hujjurat ayat 10.."Sesungguhnya orang mukmin itu bersaudara,kerana itu damaikanlah anatara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat"
  • Akan mengukuhkan perpaduan umat Islam di Malaysia
  • Menyatupadukan org Melayu yg semakin hilang pengaruh dlm politik ketika ini..
  • Agak kecewa dgn statement Hadi yg mengatakan UMNO sngaja menggunakn isu ini tuk memecahbelahkn PR..aku try pk logik,nape leh jd cmtu..dia yg kuarkn that statement,UMNO offer tok berunding,tp UMNO balik dpersalahkn..konpius
  • Terkejut ngan Nik Aziz..pada pndgn aku,dia sptotnya stuju kerana ini baek utk perpaduan umat..selaku ulama yg dhormati,dia sptonya lebih maklum pd pndgn aku..tp dgn reaksi nya yg menyuruh Nasharuddin meletak jawtn ,ia mencetuskan sdikit dlm pmikran aku bhw dia sedg dkuasai dgn kuasa politik ketika ini..ini adalah dluar jangkaan aku..tp nasib dorg da ok smula..tp respek ngan nasharuddin yg memilih tok berdiam diri..klu dia trut berbicara,kompem pertelingkahan akn berlaku..
  • Akhirnya isu ini diakhiri dengan penolakan terhadap idea kerajaan perpaduan itu..(sendiri cadang sendiri tolak??konpius lagi)
Dan berita rini mengatakan Dewan Pemuda PAS mahu berbicang mengenai ulasan Nik Aziz yg mengatakn UMNO sesat dengan Pemuda UMNO..bg aku ni langkh yg baik ke arah perpaduan dan menjernihkn balik keadaan keruh..leh lihat di sini

semua di atas adalah pendapt diri ini semata2..salah silap harap dimaaf..
Wallahuallam..

4 comments:

tengku Anis said...

Aku rase dengan tulus hatinya, PAS ada sebab yg kukuh knape xnak bersekutu dengan UMNO.


Kalau kita soroti sejarah, PAS dgn UMNO pernah bersama which is after trajedi 16 mei dulu, tapi apa yang UMNO buat? dia betray pas sampai pas keluar dari BN.


Kalau aku sebagai human being pun, dah susah dah nak berkawan balik dengan org yang pernah betray kita.

PAS just learnt the lesson from the past and i dont think it's wrong to do so.

nway, just my 2 cents opinion.

Amin Baek said...

mayb dorg masih teringat2 tragedi tu..

tp aku teringt kata2 sorg shbt aku..

dendam kesumat dgn persaudaraan??
mana yg wajib??dtuntut dlm Islam??

adakah perlu dkorbankn persaudaraan yg wajib tu demi dendam kesumat??

ni pn just pendapat aku..tp aku tau,yg kompem skompemnya DAP akn menjadi penghalang bg kesatuan umAT Islam..da dgr cte baru2 ni??

Amin Baek said...

nway anis,mayb another question can be raised from ur statement...dgn UMNO xleh duk brunding..tp nape 'yes' dgn DAP yg suda semestinya berlainan pendririannya terhadap isu Islam??ingt debat hudud hussam n khairy n apa tindakan dap n tindakan hussam slepas tu??

tengku Anis said...

dude, the thing is bukan pasal dendam kesumat. i wasn't saying that pas is having a grudge towards UMNO. no, not a bit.


But, sejarah telah membuktikan sesuatu berkenaan hub UMNO-PAS. DAP n PAS, memang xsebulu jugak but that was not the case here. we're not talking about PAS-DAP but UMNO-PAS.

So, focused.

As i was saying earlier, PAS mgkin just taking precautions sebab dorang penah dikhianati dulu. Salah ke nak berhati2? UMNO wasnt that good with other BN party components too


Maybe, UMNO takkan buat the same mistakes as leaders pun orang berbeza dgn dulu. Maybe, UMNO gonna make it works this time. Maybe... but things arent easy either for PAS. Sama ada mengekalkan hub dgn kerajaan rakyat atau memulakan sekutu baru dengan UMNO, both arent that easy.


Dunia bergelut dengan ekonomi. Malaysia masih bergelut dengan isu bahasa. Dan orang2 politik tengah jadi badut, membodohkan rakyat.

i wasnt a partisan. atas pagar je ni.


gajah sama gajah bergaduh, pelanduk mati di tengah2. guess who's the pelanduk then.

*sigh*

aku pun bkn nk provok ko kat sini. just giving my 2 cents opinion. i respect urs tho.

chill~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails