Aug 20, 2010

~Yang sepatutnya~





Tapis pornografi di internet bendung zina


MASALAH sosial berkaitan pornografi semakin membimbangkan masyarakat negara kita. Berkhalwat, berzina dan membuang anak semakin menjadi perkara biasa. 

Tong sampah dan semak menjadi destinasi kepada segelintir anak luar nikah yang baru dilahirkan dan saya rasa tindakan ini lebih jahat daripada binatang.

Sayu rasanya melihat anak kecil ini ada yang dimakan anjing. Mengapa gejala seperti ini semakin sukar dibendung? Apakah silap kita sebenarnya?

Bagi saya, punca paling besar ialah mudahnya rakyat mendapat akses kepada bahan lucah seperti gambar dan video. Semua bahan lucah sama ada dalam komputer atau telefon bimbit anak kita bersumberkan internet. 


[Ni bukan handphone den ye]


Komen penulis:Bersetuju 100% dengan pendapat seorang rakyat marhaen ini berhubung langkah sepatutnya untuk mengelakkan masalah zina,gejala sosial,dan buang bayi.Akses ini terlampau mudah untuk didapati.Antaranya kedai kedai Handphone sendiri.Dulu aku pernah membeli sebuah handphone yang baru,dan memory card itu diisikan dengan lagu lagu dan video video pilihan oleh Tauke kedai tersebut.Dan masa meneliti semua koleksi yang ada,terkejut melihat ada beberapa video yang agak biru turut diselit.Huhu..

Dan yang membarahkan lagi masalah ini,ialah penggunaan handphone secara meluas di kalangan remaja dan kanak kanak.Budak yang bersekolah rendah juga turut mempunyai handphone.Tidak terkejutlah pabila di suratkhabar melaporkan budak sekolah rendah melakukan seks.

Tanggungjawab ibubapa untuk memantau handphone dan aktiviti anak anak.Tetapi tidak boleh disalahkan sepenuhnya kepada ibubapa kerana mereka tidak mampu mengawal dan memantau selama 24jam.Lagipun,budak budak sekarang sudah makin pandai.Ada saja alasan yang diberi untuk mengelak dari ter'kantoi'.

Inilah bahana pabila teknologi semakin berkembang dan lantas disalah gunakan.Fikiran barat mula meresapi fikiran kita rakyat Malaysia terutama yang beragama Islam.Semoga ada usaha lagi untuk sama sama membendung masalah yang semakin membarah ini

Dan akhir sekali dari aku,

JANGAN BENARKAN MOVIE MALAYSIA YANG MEMAPARKAN AKSI TIDAK BERMORAL!!!(Bohsia,Rempit,Impak Maksima dan etc)


Wallahuallam

Blogger Templates
Muhammad Aminuddin Ishak
Taman Pulau Gadong Jaya

"Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang orang mukmin"[51:55]

11 comments:

umairzulkefli said...

min...
tu bkn root causenye..
taht is just the symptom of the disease...aqidah disease...

punca utamanya ialah kefahaman tidak diberi dan tarbiyah tidak berjalan...
tu yg kita kne baiki,iA..

Amin Baek said...

umair:
betul..tu bukan root causenye..
cume aku bstuju dengan kiriman penulis trbabit la..

di atas cume tahap kedua punca masalah..

dan yang pertama,sudah pasti pegangan kepada agama tu sendiri..

insyaallah..kene membaiki umat dari kefahaman tu..huhu

Nur Izzati said...

salam~

teringat petikan kata2 seorg ahli panel dlm halaqah sentuhan qalbu selasa lepas, anak2 perlu diajar kpd tujuan hidup. dengan mengetahui tujuan itu, insyaAllah mereka akan takut untuk melakukan segala larangan bukan kerana siapa2tetapi hanya kerana Allah...

If anak2 mempunyai basic yang tertanam dalam hati mereka everything should be followed and avoided because of Allah, insyaAllah biarpun mereka tinggal di mana2, mereka akan mampu menjadi seperti ikan di laut masin. rasa tetap x berubah biarpun persekitaran berubah2...


wallahua'lam..

Faris said...

emm.. setuju ngn umair..

reality check.. byk kali juga ak tgk statistik yg dibuat sebuah NGO bwh jbtn mufti kat Penang ni tentang anak2 penang.. ada ditulis kt blog.

benda2 plg basic pun ramai yg xtau n xamik peduli.. kite berbicara soal islam dan iman, tp agak2 la ke mana hala tujunya andai tidak mampu dicerna oleh mad'u? hmmmmm.. berjanggut jugak nk pk n paling utama nk laksanakan

littleantzz said...

yup, movie2 cmtu merosakkan.
kembali kepada Islam, itu yang utama,
bila agama dah longgr, maka adalah manusia yg 'berani'mengadakn movie2 macm tu.
bila ade org tegur wt xtau, inilah yg jd...

Amin Baek said...

nur izzati:

aku xbsempatan untuk tgk episod tsebut..cuma dapat sdikit info dr iklan2..'5minit je"..

Memang benar..itu ada lah cara yang baik.General term nya,"back to Islam..Islam secara menyeluruh"

Tapi bila back to reality,berapa yang mampu melakukan sedemikian,kerana banyak juga kes ibubapa sendiri tidak menunaikan solat..rasanya masih ada juga ibubapa yang tak tahu bkenaan ayat terbabit..

Jadi,nampk la kot,peranan ini bukan dipikul oleh ibubapa semata..perlu ada pencetus."Halaqah Sentuhan Qalbu" juga sebuah medium yang baik.cuma promo perlu diperhebat.Moga lebih hebat dari "Akademi Fantasia"..dan pelbagai langkah yang lain..

wallahuallam

Amin Baek said...

faris:

yup..aku juga stuju ngan ko dan umair..haha..(byk org drefer)

obviously,itulah punca yg utama..tarbiyah dan kefahaman tidak diberi..kita realise..

tapi begitulah,usaha ini insyaallah berjalan,tetapi masih belum didokong oleh ramai pihak utk memastikan "suara" itu sampai ke semua pelusuk masyarakt..

jadi,kaedah yang lebih mantap,dan effisien diperlukan.Bagaimana kaedah nya?Aku pun xtau.masih kene sentiasa berfikir dan menguatkan usaha yang sedia ada..

mudah mudahan akan tiba masanya nanti..pasti..insyaallah

Amin Baek said...

litleantz:

Alasan utama movie ditayangkan konon memberi pengajaran yang mende itu tidak elok..
tapi dalam masa sama,mereka juga mengajar mende2 tu kepada "minda2 yang masih bersih"..

dan serangan pemikiran itu juga berlaku antaranya melalui media..

ya.kembali pada islam..

we have the point here..

now,mari kita fikirkan,cara dan kaedah sesuai dan mari berusaha untuk membawa masyarakat dan kita untuk kembali balik ke Islam yang syumul itu..insyaallah

Hazwan Arif said...

haramkan perkara2 yg nampak biasa..

cntohnya jalan berdua-duaan...
naik moto same2..
makan same2..

sbb dr bnda mcm ni trjadi penzinaan..

Amin Baek said...

hazwan arif:

yup2..
sambutan2 tah ape2..
konsert2..

byk lg perkara perlu dlihat..

penaberkala said...

tonton tu satu hal, rakam tu plak satu hal
dah la rakam, pastuh upload plak kat youtube dan mana-mana kat tenet
seolah-olah bangga plak dgn apa yg dibuat

canggih manggih dak zaman skang
dak2 skolah blh pkai nokia 3310 atau 3315 je sepatutnya,haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails