May 23, 2012

~Penantian yang berakhir~

Alhamdulillah ,segala puji bagi Allah masih lagi mengizinkan aku untuk terus hidup,untuk terus bernafas dengan nikmat yang super duper banyak dianugerahkan kepada aku..

Syukur lagi ku rafakkan kepada Allah dengan rahmat kurnianya,alhamdulillah,akhirnya penantian aku diakhiri dengan suatu kegembiraan.Menantikan jodoh?Haha

Penantian yang dirasakan begitu lama,iaitu placement kerja.

4bulan lebih setelah aku mengakhiri pembelajaran aku di Universiti Teknologi PETRONAS,dan 3bulan dalam tempoh waiting period oleh PETRONAS,akhirnya offer letter yang dinanti nanti akhirnya tiba di rumah.

Ini bermaksud,insyaallah,tidak lama lagi aku akan menuju ke fasa baru dalam kehidupan.Suatu kehidupan yang sangat mencabar diri,jati diri dan macam macam lagi.Kehidupan kan suatu ujian,jadi semestinya ia akan mencabar diri kita ni.

Pelbagai hikmah yang dipelajari sepanjang tempoh penantian ini.Belajar bersabar,ujian sejauh mana kebergantungan kita kepada Allah,ujian bagaimana untuk menenangkan diri,dan juga ujian untuk kita bersyukur dengan apa yang diperoleh.Moga hikmah hikmah ini dapat membantu kita di masa hadapan.

Aku sangat bergembira dengan hadirnya offer letter ni.Tapi dalam kegembiraan aku,ada juga terselit kesedihan.Entah.Tak pasti sedih ke,kecewa ke.Haha.Kehadirannya yang sedikit lewat,mempengaruhi juga serba sedikit big decision yang perlu aku buat dalam hidup ini.Tetapi,aku redho.Pasti ada hikmah terselit dalam peristiwa yang telah berlaku kepada aku. :')

Kemudian,semalam,telah aku maklumkan tentang keputusan ini kepada anak halaqah.Sedih sebenarnya rasa.Ya lah.Hubungan semakin rapat.Mula mengenal peribadi masing masing.Pelbagai aktiviti telah dirancang.Tiba tiba,offer datang time time camni pulak kan.Haha.Ada hikmah,ada hikmah.(Tenangkan diri).Gembira dengar kata kata akhir,yang masing masing ingin berubah.Kegembiraan yang sangat sangat.Insyaallah,akan sentiasa mendoakan kalian.

Mudah mudahan,selepas ini pun,aku tetap berpijak di bumi yang nyata.Tugasan sebagai abdullah,hamba Allah,tidak pernah berakhir.Mudah mudahan aku mampu menjadikan diri aku sebagai seorang engineer muslim yang soleh dan musleh.Amin amin Ya Allah.~

~Mempersiapkan diri menghadapi kehidupan baru~

12 comments:

AhMiEzZ said...

alhamdulillah..tahniah akhi.. moga terus tsabat dan kukuh atas jalan dakwah biar mana pon kita bertapak.. =)
p/s: nanti bleh la adjust ana keje ngn pet..dh jadi executive tu..hehe

Amin Baek said...

lemeq:

alhamdulillah..terima kasih2..amin3x ya Allah..mohon doa dr nta gak buat ana..tkot jugak da masuk alam pekerjaan nanti..

p/s:haha..boleh2..tnggu ana jadi General Manager dlu..keh3..takpe..nta apply je,kompem pet nak ambk..dun wori.

Asip Hussin said...

Amin, cikgu azniza kate, lepas koma dengan noktah, kene kasi space la hehe.

alhamdulillah, tahniah~

Amin Baek said...

asip:

hahahha..takpe..takde markah kt sni..keh3

alhamdulillah..mekasih2

Hazwan Arif said...

tahniah bro..jangan cedey2 lagi kay


haha

Amin Baek said...

yau:

hahah..thanx bro..

keh3..baik bro..

umairzulkefli said...

ingatkan penantian ape yg berakhir td...huhu~~
kalau penantian mcm farul berakhir, cantek gk, leh mkn nasi minyak.

ni dh keje ni...agak2 bila nk wat majlis akad nikah?
(^_^)

Amin Baek said...

umair:

hahaha...penantian keje dulu bro..
tu la..tkejut gak awal2 dgr berita farul tu..untunglah dia..keh3

ehem..hurm.Allahuallam..doa doakanlah bro..ne tau,doa org bpengalaman dimakbulkan..haha..(umair,ada calon ,roger2 la..kah3)

umairzulkefli said...

ade je..
kalau mau, PM aku...
hehe~

Amin Baek said...

umair:

hahaha..peh.da macam agen da..keh3..

umair masih lagi berusaha mempengaruhi aku..dr rtu lg..hehe..insyaallah,satu hari nanti,mst ak tpengaruh.haha

umairzulkefli said...

ala min..takya tunggu satu hari nanti, kalau ko on, aku jamin jalan punye...huhu~

Amin Baek said...

umair:

hahaha..wah..tinggi konpiden ni..keh3

alhamdulillah,..farul nye urusan da selesai da rni..

dak zai pun da selesai..wah3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails